vrlo je važan /

13 namirnica koje su bogate kalijem, a među njima nisu banane

Image
Foto: www.profimedia.hr

Kalij je važan nutrijent za mnoge tjelesne procese. Banane su poznati izvor kalija, ali mnoge druge namirnice sadrže velike količine kalija

17.7.2019.
13:00
www.profimedia.hr
VOYO logo

Kalij je mineral koji pomaže kod reguliranja tekućina i krvnog tlaka, iako su banane odličan izvor ovog minerala, postoje mnoge namirnice koje imaju visoki udio kalija. Prema američkom Centru za kontrolu bolesti i prevenciju kalij smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Pogledajte koje sve namirnice sadrže visoke količine kalija:

1. Marelice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marelice su bogate kalijem, ali su i dobar izvor željeza i antioksidanasa. Marelice se mogu jesti svježe, ali i kada su suhe. Pola šalice suhih marelica sadrži 1,1 mg kalija. Kada kupujete suhe marelice, vrlo je važno da ne sadrže dodatni šećer.

2. Krumpiri

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krumpir je izvrstan izvor kalija. Pečeni krumpir s korom i dalje je najbolja opcija jer se u kori nalazi mnogo kalija. Jedan srednje pečeni krumpir s korom sadrži 941 mg kalija. Vrlo je važno izbjegavati previše soli i masnoće tijekom pripreme krumpira. 

Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay

3. Lisnato zeleno povrće

Jedno istraživanje pokazalo je da konzumiranje lisnatog zelenog povrća jednom dnevno može usporiti kognitivni pad uzrokovan starenjem. Lisnato zeleno povrće ima malo kalorija i sadrži mnoge vitamine i minerale, a većina također sadrži puno kalija: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • šalica kuhane blitve sadrži 962 mg kalija
  • šalica kuhanog špinata sadrži do 838 mg kalija

4. Leća

Leća sadrži mnogo vlakana i bogata je proteinima. Jedna šalica kuhane leće sadrži 731 mg kalija, a može biti dobar dodatak juhama ili varivima. Ljudi koji traže bržu opciju mogu koristiti leću iz konzerve, a ne sušenu leću. Međutim, važno je dobro isprati konzerviranu leću prije upotrebe kako bi se uklonila sol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Suhe šljive i sok od šljiva

Zbog visokog sadržaja vlakana i drugih kemijskih svojstava, mnogi ljudi koriste suhe šljive ili sok od šljiva kako bi se olakšali zatvor. Postoji 707 mg kalija u jednoj šalici soka od suhih šljiva, dok pola šalice suhih šljiva sadrži 699 mg.

6. Pire od rajčica ili sok

Svježa rajčica ima puno dobrobiti za naše zdravlje. Da biste dobili više kalija, ipak je najbolje koristiti koncentrirane proizvode od rajčice, kao što su pire od rajčice ili sok od rajčice. Pola šalice pirea od rajčice sadrži 549 mg kalija, a šalica soka od rajčice sadrži 527 mg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Sokovi od voća i povrća

Neke vrste soka sadrže velike količine kalija, međutim treba izbjegavati sokove s dodanim šećerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • sok od mrkve: 689 mg kalija
  • sok od naranče: 496 mg kalija

8.  Grožđice

Grožđice su još jedna vrsta suhog voća koja je bogata kalijem. Grožđice su popularna grickalica. Pola šalice grožđica sadrži 618 mg kalija.

9. Grah

Grah dolazi u mnogim veličinama i bojama. Većina sadrži veliku količinu vlakana, neke bjelančevine i dobru dozu kalija. Šalica konzerviranog graha sadrži 607 mg kalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Mlijeko i jogurt

Ljudi obično smatraju mliječne proizvode, kao što su mlijeko i jogurt, bogate kalcijem. Međutim, neki mliječni proizvodi također su dobar način za dodavanje više kalija u prehranu. Na primjer, jedna šalica običnog nemasnog jogurta sadrži do 579 mg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

11. Batat

Slatki krumpir je narančaste boje i ima slađi okus od bijelog krumpira. Narančasta boja znači da ima više beta karotena od ostalih krumpira, ali također sadrži i kalij. Pečeni slatki krumpir s korom sadrži 542 mg kalija.

12. Plodovi mora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribe i školjke sadrže zdrave omega-3 masti. Određene vrste plodova mora također su dobri izvori kalija. Na primjer, skuša sadrži do 474 mg kalija.

Image
Foto: Pexels

(Foto: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13. Avokado

Avokado je voće koje sadrži različite hranjive tvari, uključujući mononezasićene masnoće koje su zdrave za srce, ali i vitamine C, E i kalij. Avokado također sadrži gotovo 5 grama vlakana u pola šalice. Avokado je dobar izvor kalija, 364 mg nalazi se u pola šalice.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo