Ružica i Velimir Čerkez, vlasnici restorana Mostovi te Mostovi 2, nedavno su u Green Goldu otvorili i holistički centar, a riječ je o zapravo dosta logičnom nastavku njihove priče o zdravom životu. Naime, restoran Mostovi 2, koji je poznat i kao nekadašnji Les Ponts, čim se otvorio dobio je halal certifikat (dozvoljena hrana prema Kuranu) što znači da hrana nije genetski modificirana te da namirnice ili meso nemaju antibiotike i hormone u sebi.
"Mi nastojimo, obzirom da sam ja prehrambena tehnologinja, ponudu naše hrane u restoranu podići na jedan viši nivo tako da smo na samom početku otvaranja restorana zatražili halal certifikat", kaže gospođa Čerkez, usput objašnjavajući što je bilo potrebno da ga dobiju: "Islamska zajednica dala nam je popis uvjeta koje moramo zadovoljavati, ali i popis dobavljača koji imaju namirnice koje zadovoljavaju te uvjete. Meso i namirnice koje koristimo ne smiju sadržavati alkohol, nema svinjetine i meso koje koristimo ne smije imati hormone niti antibiotike u sebi. Osim toga, ni jedna namirnica ne smije biti genetski modificirana, a zabranjeni su i pojedini aditivi. Mi smo to sve, naravno, ispunili."
A kako su ti dobavljači Islamske zajednice zapravo mali OPG-ovi s uglavnom organskom hranom, to im je olakšalo traženje namirnica koje zadovoljavaju uvjete za dobivanje i Austria Bio Garantie certifikata, dakle, bio certifikata koji garantiraju da su sve namirnice na tom meniju iz bio uzgoja.
Jedini s bio certifikatom za meso
"Da bi se dobio taj certifikat moramo imati namirnice iz strogo kontroliranog uzgoja tako da svi naši dobavljači za taj ekološki meni imaju svoje certifikate. Mi smo prvi restoran u Hrvatskoj koji je dobio te certifikate i za mesnu ponudu", kaže ponosno gospođa Čerkez.
A budući da je gospođa Čerkez i prehrambena tehnologinja, priču o zdravom načinu života odlučila je zaokružiti otvaranjem holističkog centra u kojem, osim nje, radi i tim stručnjaka poput Mimi Vurdelje koja je magistra farmacije te nutricionistica, Nikolete Vujović koja je poslovna trenerica te trenerica za pojedince i timove koja ljudima pomaže da se nauče nositi sa stresom te Meri Bure koja je liječnica, homeopatkinja te kreatorica Mulier metode koja uzima u obzir sve što se trenutno dešava u tijelu, i utvrđuje koji organ tj. koja kemijska reakcija izaziva problem te na taj način dolazi do izvora i žarišta bolesti.
Od detoksikacije do programa za mladenke
Zajedno su u centru BIRAM ZDRAVLJE osmislile pet različitih programa, detoksikaciju organizma, program čišćenja jetre, popravljanja crijeva, mršavljenja te poseban program za mladenke, na koje su iznimno ponosne. "Program za buduće mladenke mi je posebno drag. Djevojke za svadbu nerijetko u zadnji trenutak odlučuju gubiti kilograme, a prištiće i slično prekrivati puderom, što je jako loše za njih.
Stoga smo mi uz ove programe odlučili napraviti i jedan za mladenke s kojim bi se trebalo početi 6 mjeseci prije svadbe. Riječ je o kombinaciji zdrave prehrane i čišćenja organizma čime se poboljšava opće stanje organizma te pročišćava ten i potiče gubitak viška kilograma, ako ga netko ima", objašnjava gospođa Čerkez dodajući kako je ovaj program izvrstan i za one djevojke koje nakon svadbe možda planiraju i trudnoću.
"Ljudi premalo pažnje daju tome da će oni u budućnosti možda biti roditelji. Jednostavno, da bi bili roditelji i da bi se rodila zdrava beba, trebaju i mame biti zdrave", kaže Čerkez koja osim što vodi holistički centar, sa svojim suradnicima svakih nekoliko tjedana održava i besplatna predavanja u restoranu Mostovi 2. Također organiziraju i radionice gdje uče polaznike od toga kako pravilno disati do toga kako pripremiti jednostavan zdravi obrok. Stoga smo je zamolili da i s nama podijeli nekoliko praktičnih savjeta za zdravlji život.
Jesti raznoliko
Jedan od dnevnih menija koji bi bio super je svakako da se za doručak pojede zdravi smoothie, ja volim smoothie od lisnatog povrća, dvije vrste voća, sjemenki poput lana, sezama ili suncokreta, s malo vode, malo meda, žlicom maslinovog ulja i neke zelene hrane poput algi, time dobivam više hranjivih tvari od bilo čega drugog za doručak.
Za ručak treba biti juha, a uvijek je dobar i nekakav komad mesa poput kuhane govedine i povrća dok večera može biti ili neka bogata salata ili komad mesa poput šnicle jer nam tad trebaju proteini u organizmu. Naravno, večera se podrazumijeva najkasnije u 19 sati. Ne treba zaboraviti ni na međuobroke, a neka sezonska voćka ili čaj uvijek su dobar izbor.
Svaki dan jesti juhu
Detoks juha od pet vrsta povrća vrlo lako se priprema, na malo maslinovog ulja se pirja luk te se na to stavi povrće i doda se voda. Kuha se svega osam minuta i onda se sve zblenda. Takva juha je izvrsna za organizam, a vole je i klinci koji inače ne vole povrće. Još jedna sjajna juha je ona na koju smo gotovo svi zaboravili, a pripremale su je naše bake - juha od kostiju. Ona se kuha najmanje šest sati jer iz kostiju izađu minerali i kolagen, a to je izvrsno za obnavljanje naših crijeva.
Jesti sezonske namirnice
Kod mene kod kuće, ali i u restoranu, uglavnom se pripremaju sezonske namirnice. Svježe su i organske, dakle, zdrave. Stručnjaci s razlogom preporučuju konzumaciju sezonskih namirnica jer one u sebi sadrže tvari koje su u tom periodu godine našem tijelu najpotrebnije.
Izbaciti pakiranu hranu
Upravo pakirana hrana s dugim rokom trajanja smanjuje naš rok trajanja. Treba koristiti svježe namirnice jer aditivi koji se nalaze u pakiranoj hrani zapravo štete zdravlju našeg organizma.
Izbaciti šećer
Kad bi klinci izbacili samo gazirana pića iz svoje prehrane, njihovo zdravlje već bi bilo upola bolje. A umjesto bijelog šećera zasigurno je bolji med te stevia koja je dopuštena u bilo kojoj dijeti pa čak i onoj dijabetičarskoj.
Izbaciti rafinirana ulja
Ulja poput suncokretovog ili biljnog nisu dobra za nas jer stvaraju upale u tijelu. S druge strane, sva hladno prešana ulja su dobra. Na njima ne možemo pripremati hranu, ali ih možemo jesti u salatama. To su ulja poput bučinog ili, recimo, sad dosta popularnog konopljinog ulja koje je sjajno zbog svog sastava te omega 3 masnih kiselina.
Hrana se može i termički zdravo pripremati
To što nije preporučljivo korisititi rafinirana ulja ne znači da moramo prestati peći namirnice. Maslinovo ulje dobro je za pirjanje jer je dosta termički stabilno, ali za neka ozbiljnija pečenja tu je izvrsna svinjska mast jer je zasićena po svom sastavu, a stabilna je i na visokim temperaturama. Odlično je i kokosovo ulje te ghee maslo koji Indijci koriste, a koristimo ga i mi u našem restoranu.
Pratiti prirodni bioritam
Najbolje bi bilo, ako to možete, ujutro se ustajati u šest ujutro i ići spavati u 22 sata navečer. Takav je naš prirodni bioritam jer se u 22 sata navečer mijenja razina hormona u organizmu, a i neki naši unutarnji organi trebaju se odmoriti.
Naučiti pravilno disati
Problem današnjih ljudi je da dišemo preplitko i ne koristimo dijafragmu dovoljno. To plitko disanje nam se događa jer smo stalno pod stresom, ali ako naučimo pravilno disati iz dijafragme naše tijelo će biti bolje opskrbljeno kisikom te ćemo se bolje osjećati. Zamislite samo koliko našem srcu treba da do mozga, tog udaljenog dijela, digne krv gore, kod plitkog disanja ono se jednostavno muči.
No, kad koristimo to duboko disanje uz pomoće dijafragme, ona samim svojim skupljanjem i širenjem masira sve organe ispod sebe, jetru i slezenu te trbušnu šupljinu gdje su brojne krvne žile te time olakšava srcu jer jače potiskuje krv i ono se ne mora toliko mučiti. Zato se dijafragma nekad naziva i drugo srce.