Zaboravite zimske kalorije – donosimo prijedloge za laganija jela s dozom nutritivne moći i puno proljetnih boja. Pripremaju se brzo, a nestaju još brže
Ako ste iscrpili sve ideje za kakav dobar ručak ili večeru, a niste još u onoj fazi kada s guštom možete pripremiti dobar komad mesa ili povrća na roštilju, znamo kako vam je. Srećom, proljeće nudi izvrstan odabir sjajnih sezonskih namirnica koje uz samo malo truda postaju prava eksplozija boja i okusa na tanjuru.
Aktualnu sezonu također često vežemo za nešto laganiju prehranu, jer u ovo doba iza sebe ostavljamo kaloričnija zimska jela i biramo ona koja će nam koliko - toliko pomoći da se bolje osjećamo, a bez drastičnih odricanja i gladovanja. Pripremite li nešto takvoga i vašim gostima, bit će vam zahvalni. Stoga su glavni junaci naša dva ukusna recepta nutrijentima bogate, a mastima siromašne namirnice: pureća prsa za one koje vole meso te baby špinat i ricotta sir za one koji preferiraju vegetarijanski obrok. Dodatni savjet u pripremi obroka koje donosimo je korištenje 100 % prirodnih Kotányi začinskih mješavina Quick & Easy - bez aditiva i konzervansa.
A KAD SMO VEĆ KOD NAMIRNICA…
Ako niste znali, puretina je izvrstan izvor proteina, bogata je mnogim vitaminima i mineralima (kao što je cink) i ima malo masnoće, zbog čega može pomoći oporavku i rastu mišića. Prisutan u gotovo svakoj kuhinji diljem svijeta, špinat je popularno i hranjivo zeleno povrće puno željeza, vitamina C i E, kalija i magnezija. Nježniji, mladi listovi – tzv. baby špinat - mogu se jesti sirovi u smoothiejima ili salatama jer se jako dobro slažu s preljevima i sastojcima na bazi citrusa. Kremast i blago slatkastog okusa, ricotta sir rijetko dobiva priliku zasjati u kakvom jelu budući da i naše podneblje nudi odličan i širok izbor domaćih svježih sireva. No svakako mu treba pružiti šansu. Uz dodatak pravih začina ove namirnice postaju nevjerojatno ukusan obrok s daškom Azije i Mediterana. A evo i kako:
STIR FRY S PURETINOM I POVRĆEM
Sastojci:
- 450 g purećih prsa
- 1 žlica Kotányi Quick & Easy začina za piletinu
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 mladi luk
- 200 g brokule
- 1 mrkva
- 50 g baby špinata
- 1 žličica Kotányi češnjaka u granulama
- 1,5 žličica Kotányi mljevenog đumbira
- sezam i mladi luk, za serviranje
- 250 g noodlesa
Za umak:
- 60 ml soja umaka
- 50 ml vode
- 1 žličica rižinog octa
- 1 žličica meda
- 1 žlica gustina
Priprema:
- Luk sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na trakice. Puretinu narežite na trakice i začinite.
- Zagrijte tavu za wok i dodajte ulje. Ubacite puretinu i pržite je 5 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte luk i pržite još 1 minutu. Ubacite mrkvu, brokulu, češnjak i đumbir te pržite 5 minuta uz povremeno treskanje tave.
- Zakuhajte lonac vode i dodajte noodlese. Maknite s vatre i ostavite da odstoje 3 minute ili pripremite prema uputama na pakiranju.
- U zdjelici sjedinite sve sastojke za umak. U wok tavu dodajte umak i noodle, dobro promiješajte i maknite s vatre. Poslužite odmah uz sezam i mladi luk.
Ideja više: U ovoj kombinaciji špinat možete uključiti u 2. koraku ili ga samo oprati i njime dekorirati jelo.

PUNJENE ŠKOLJKICE SA ŠPINATOM I SIROM
Sastojci (za 4 porcije):
- 250 g tjestenine velikih školjka (ako ne možete naći, na isti način pripremite canellone ili pacchere)
- 400 ml pasirane rajčice
- 2 žlice Kotányi Quick & Easy začina za povrće
- 80 g baby špinata
- 1 žlica maslinovog ulja
- Prstohvat soli i papra
- 250 g ricotte
- 70 g naribanog parmezana
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Zakuhajte lonac slane vode i dodajte tjesteninu. Kuhajte je 4-5 minuta, odnosno dok ne bude al dente. Ocijedite je i rasporedite na pladanj da se hladi.
- Špinat operite i osušite. U tavi zagrijte ulje, dodajte špinat, sol i papar i pirjajte dok špinat ne uvene i voda koju je pustio ishlapi (za to će vam biti dovoljno 5 minuta jer se i inače špinat – od sveg povrća – najkraće kuha). Maknite sa strane i ostavite kratko da se ohladi te ga sitno nasjeckajte.
- U drugoj tavi zagrijte pasiranu rajčicu, dodajte 1 žlicu Quick & Easy začina za povrće i kuhajte 2 minute. Maknite s vatre i prebacite u okrugli pekač promjera 25 cm ili pravokutni 25 x 20 cm.
- U zdjeli sjedinite ricottu, parmezan, 1 žlicu Quick & Easy začina za povrće i nasjeckani špinat. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Prebacite nadjev u slastičarsku vrećicu i napunite školjkice. Rasporedite ih u pekač u kojem je umak i pokrijte aluminijskom folijom. Prebacite u pećnicu i pecite 30 minuta. Poslužite uz parmezan i svježi timijan.
Ideja više: Ako želite zabaviti i okupirati nečime vaše klince, slobodno im dajte da sami pune školjkice. Njima će to biti igra, a vama pomoć. Kuhinju ste ionako planirali počistiti tek nakon kuhanja, zar ne?

Dodatne besplatne recepte, naročito one za jela gotova u svega 30 minuta, preuzmite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/