Što got činili, gdje god išli, okruženi ste aurom – mikroba. Čak i dok sjedite, sjedite u osobnom, jedinstvenom mjehuriću mikroba.
Čine ga milijuni, milijarde, bilijuni bakterija, gljivica, stanica i njenih dijelova koji više nalikuje oblaku, pokazalo je novo istraživanje, a taj oblak mogao bi biti od velike pomoći epidemiolozima u sprečavanju zaraza te policiji u lovu na kriminalce.
Možda vam se čini odvratim da se cijelo vrijeme "kupate" u oblaku mikroba, a još odvratnije da ronite i po tuđem, recimo, svaki put kad se s nekim rukujete. No bez osobnih mikroba ne bismo preživjeli.
Prava mala savana
Mikrobiom u probavnom sustavu, koji pomaže razgraditi hranjive tvari, kontrolira glad i pomaže u obrani od bolesti daleko je najpoznatiji, no i vaša koža ima ekosustav. To je prava mala savana na kojoj se brojni organizmi hrane mrtvim stanicama, uljem i masnoćama te jedni drugima.
"Na jednom jedinom četvornom centimetru kože možete pronaći tisuće bakterija", kaže dr. James Meadow sa sveučilišta u Oregonu.
Zato i ne čudi što je e u vama (i na vama) 10 puta više tih organizama nego što je vaših stanica. Kada bi neki sadistički znanstvenik samljeo sve stanice jednog čovjeka i onda sekvencirao DNK, tek 2 posto genoma bilo bi ljudsko.
Svaki oblak je jedinstven
"Kada počešem glavu, tisuće stanica kože, dijelova stanice, bakterija i gljivica odleti u zrak", objašnjava dr. Meadow. A kada se podrignete ili pustite vjetar, oblaku se pridruže i mikrobi iz probave.
Oblak svakog čovjeka je jedinstven pa nataložene čestice koje čovjek ostavlja za sobom mogu biti presudne u epidemiologiji ili forenzici. Osim što ostavljaju mikrobiološki trag, ljudi ga i skupljaju, pa bi primjerice krivac mogao pokupiti bakterije karakteristične za mjesto zločina.
Ipak, oblaci se neprestano miješaju, a najveći problem je i to što je istraživanje kožnog mikrobiota u začetku.
"Za tako nešto bi nam trebala puno veća baza podataka no što ju sada imamo", objašnjava Jack Gilbert koji nastoji složiti biogeografsku kartu u kojoj bi svako mjesto bilo označeno i karakterističnim mikrobima.
Wired.com/Magazin.hr