Ako mislite da se mamurluk liječi običnom vodu, niste u pravu. Dr. Kevin Strang, fiziolog s Odsjeka za neuroznanost na medicinskom fakultetu Sveučilišta Wisconsin–Madison, objasnio je zašto smo mamurni nakon ispijanja alkoholnih pića te kako se riješiti tog užasnog osjećaja, piše Buzz Feed.
Nakon pijanstva, osjećate se loše iz tri razloga: dehidracije, niskog šećera u krvi i gluposti koje ste radili pijani. Do dehidracije, objašnjava Strang, dolazi jer alkohol blokira sposobnost vašeg organizma da apsorbira vodu. Čista voda neće vas rehidrirati jer će samo 'proći kroz vas', kaže Strang.
Što se tiče krvnog šećera, najveća uloga naše jetre jest pretvaranje energije uskladištene u obliku glikogena u glukozu, koju tijelo zatim može iskoristiti. Ako je jetra prezauzeta pročišćavanjem alkohola, nema vremena proizvoditi glukozu koja vam je potrebna.
(Za gluposti ne postoji rješenje.)
Kako biste se dan nakon pijanstva ponovno osjećali poput ljudske osobe, potrebni su vam sol, šećer i vitamin B.
Sportska pića (npr. Powerade, Gatorade) pomoći će vam uravnotežiti elektrolite (natrij, kalij). U sportskim pićima nalaze se ugljikohidrati koji će odmah podići razinu šećera u krvi pa ćete tako nadomjestiti šećer koji preopterećena jetra nije mogla proizvesti.
Isti enzim koji vaša jetra koristi kako bi slomila alkohol, pomaže proizvoditi glukozu koja vam je potrebna. Taj enzim dolazi s vitaminom B3 (nikotinska kiselina).
Glavni izvor vitamina B3 čine namirnice kao što su meso, jetra, jaja, mlijeko, riba, krumpir i zeleno povrće, pa je pileća juha jedan od najboljih lijekova protiv mamurluka.
Buzz Feed/Magazin.hr