Retinitis pigmentosa nasljedna je bolest oka kod koje dolazi do ozbiljnog oštećenja mrežnice. Dakako, genetika ima ključnu ulogu u nastanku ovog poremećaja, a osobe koje boluju od ove bolesti tijekom vremena izgube periferni i središnji vid, a razviju i neku vrstu tunelskog vida pa sljepoću. Često i u mlađoj dobi razviju mrenu ili makularni edem.
U časopisu Archives of Ophthalmology objavljeno je da uključivanje dugolančanih omega-3 masnih kiselina u prehranu može spriječiti gubitak vidne oštrine u osoba s navedenim poremećajem mrežnice. Navedeno istraživanje provedeno je na 357 bolesnika koji su bili podijeljeni u dvije skupine: oni koji su dobivali manje od 0,2 grama ili više od 0,2 grama omega-3 masnih kiselina.
Tijekom razdoblja od četiri do šest godina usporeno je oštećenje vidne oštrine kod odraslih osoba koje su dobivale prehranu obogaćenu omega-3 masnim kiselinama.
I u časopisu Acta Ophthalmologica ukazuju da bi omega-3 masne kiseline mogle pomoći u sprečavanju pojave makularne degeneracije povezane s dobi (AMD).
http://www.vitamini.hr/