Zeleno povrće štiti oči

Za zdravu dozu karotenoida uz mrkvu jedite puno kelja, špinata i ostalo zeleno lisnato povrće.

30.12.2009.
10:33
VOYO logo

Osim mrkve izvrsna hrana za oči su i povrtne biljke zelenog spektra. Istraživanje sveučilišta Georgia objavljeno u časopisu Journal of Food Science pokazuje da zeleno lisnato povrće i voće "u boji" utječe na naš vid, te može spriječiti bolesti oka povezane sa starenjem, piše ordinacija.hr.

Spomenute namirnice sadrže karotenoide ( mrkva je po tome odavno poznata ), poput luteina i zeaksantina, koji igraju važnu ulogu u zaštiti retine oka, rekao je Billy R. Hammond, PhD, autor studije i profesor eksperimentalne psihologije na sveučilištu Georgia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lutein i zeaksantin pomažu u smanjivanju nelagode i poteškoća izazvanih blještanjem, pojačanim kontrastima, smanjuju vrijeme oporavka od fotostresa, te popravljaju vizualni domet oka. A učinak luteina i zeaksantina važni su jer potencijalno mogu popraviti vid biološkim i prirodnim putovima. No, iako se u prirodi nalazi oko 600 karotenoida, samo dio njih mogu uspješno apsorbirati ljudi - putem hrane.

Za zdravu dozu luteina i zeaksantina uz mrkvu jedite puno kelja, špinata i ostalo zeleno lisnato povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo