Osim mrkve izvrsna hrana za oči su i povrtne biljke zelenog spektra. Istraživanje sveučilišta Georgia objavljeno u časopisu Journal of Food Science pokazuje da zeleno lisnato povrće i voće "u boji" utječe na naš vid, te može spriječiti bolesti oka povezane sa starenjem, piše ordinacija.hr.
Spomenute namirnice sadrže karotenoide ( mrkva je po tome odavno poznata ), poput luteina i zeaksantina, koji igraju važnu ulogu u zaštiti retine oka, rekao je Billy R. Hammond, PhD, autor studije i profesor eksperimentalne psihologije na sveučilištu Georgia.
Lutein i zeaksantin pomažu u smanjivanju nelagode i poteškoća izazvanih blještanjem, pojačanim kontrastima, smanjuju vrijeme oporavka od fotostresa, te popravljaju vizualni domet oka. A učinak luteina i zeaksantina važni su jer potencijalno mogu popraviti vid biološkim i prirodnim putovima. No, iako se u prirodi nalazi oko 600 karotenoida, samo dio njih mogu uspješno apsorbirati ljudi - putem hrane.
Za zdravu dozu luteina i zeaksantina uz mrkvu jedite puno kelja, špinata i ostalo zeleno lisnato povrće.