Osim vodom, tijekom vrućih dana izgubljenu tekućinu možemo nadoknaditi i namirnica bogatima tekućinom. Ali što je s namirnicama koje same po sebi dovode do dehidracije?
Razriješimo prvo mit da jedna šalica kave ili čaja može dovesti do dehidracije. Srećom po ljubitelje ledene ljetne kave, jedna šalica nije dovoljna da bi mogla uzrokovati spomenute probleme. I kava i čaj, osim kofeina, sadrže i puno vode koja nadoknađuje dehidracijski učinak kofeina.
Čak i gazirani napici, koji se ne preporučuju za hidrataciju, nemaju dovoljno kofeina da bi vas znatno dehidrirali. Naravno, ako stvarno pretjerate s kofeinom, a to znači da konzumirate više od 500 miligrama dnevno, moguće je da ćete dehidrirati. Nadamo se da nemate naviku ispijanja pet šalica kave dnevno.
No, postoje neke namirnice i pića koji mogu pridonijeti dehidraciji, čak i ako ih jedete i pijete u razumnoj količini.
Alkohol
Sangria može biti osvježenje, ali imajte na umu da je i prirodni diuretik. Alkohol cijedi vodu iz stanica i stvara poriv bržeg ispuštanja urina. Dehidracija je zapravo glavni razlog glavobolje nakon pretjerivanja u alkoholu. A ako ste pili alkohol tijekom vrućeg ljetnog dana, znajte da za razliku od kave i čaja, tekućina u alkoholnom piću nije dovoljna da nadoknadi negativan učinak dehidracije.
Proteini
Broj ljudi koji se okreću proteinskim dijetama raste. No, nuspojava ovakve prehrane – dehidracija – nije previše poznata. Tijelo mora koristiti više vode da istjera dušik u bjelančevinama, što rezultira češćim odlascima na zahod. Dakle, ako se već odlučite za visokoproteinsku dijetu, povećajte i unos tekućine.
Biljni dodaci
Peršin, sjeme celera, maslačak i potočarke mogu ukloniti nadutost. U studiji iz 2002. godine znanstvenici su otkrili da štakori kojima se daje ekstrakt sjemena peršina izlučuju veću količinu urina nego oni koji su pili običnu vodu. I ekstrakt maslačka je diuretik.
Zapravo, zbog svoje sposobnosti da poveća izlučivanje urina, sve navedeno bilje koristi se za liječenje bolesti poput infekcije mokraćnog sustava, bubrežnih kamenaca i nadutosti. Uzimate li ih ljeti, a niste naduti, mogli biste smanjiti zalihe vode u organizmu. Međutim, kako nitko ne jede prevelike količine peršina, treba više pažnje posvetiti ekstraktima koji se uzimaju kao dodaci prehrani.
Šparoge
Poznato je da šparoge mijenjaju miris (pa i boju) mokraće, ali mogu i više od toga, zahvaljujući prirodnom diuretiku, tj. aminokiselini koja se zove asparagin. Iako ne postoji opasnost od dehidracije nakon jedenja šparoga, jer je ova biljka bogata vodom, pazite na pripravke u kojima je istaknut ovaj sastojak.