ukusne i zdrave /

Zašto su tikvice dobre za naše zdravlje: Naučite jednostavan i vrlo ukusan recept s ovim povrćem

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Mnogi podcjenjuju vrijednost tikvica, a one su zapravo jedno od najzdravijih povrća. Pune su vitamina i minerala, dobre su za krvožilni sustav, ali i za kožu. U nastavku saznajte zbog čega su sve korisne za vaše zdravlje, a na kraju doznajte i jednostavan recept gotov za samo 20 minuta. Kliknite 'SLJEDEĆA'

3.8.2019.
17:31
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Izvor vitamina i minerala

Tikvice su odličan izvor vitamina A,K,B i C te minerala (iako u manjoj količini), a to su mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. 

>>Ručak za 15 minuta: Tri brza i fina recepta s tikvicama za ljetne dane

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels) 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre su za kožu

Tikvice sadrže mangan, a on je ključan za proizvodnju aminokiselina koje potiču stvaranje kolagena. Poznato je da je kolagen odličan za zdravu i elastičnu kožu, ali pomaže i pri zacjeljivanju rana. 

>>Brzi popečci od tikvica kojima nećete moći odoljeti

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels) 

Djeluju antikancerogeno

Fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a uz to i sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca. 

>>Tri jednostavna i fina recepta s tikvicama koji će vas oduševiti

Image
Foto: Pixabay.com

vrste tikvica

(FOTO: Pixabay) 

Snižavaju kolesterol

Spojevi koji se nalaze u tikvicama jako uspješno čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(FOTO: Thinkstock) 

Jednostavan recept s tikvicama

Tjestenina s tikvicama: 

(FOTO: Thinkstock) 

Sastojci potrebni za dvije osobe: 250 g tjestenine, 1 veća tikvica, 2 režnja češnjaka, nekoliko listića bosiljka, 2 žlice parmezana, žličica maslaca, maslinovo ulje, sol, papar

Staviti grijati vodu za tjesteninu, a dok voda zakuha oprati tikvicu i narezati je na kockice. Češnjak oguliti i narezati na ploškice. Kada voda zakuha ubaciti tjesteninu. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak i čim pusti miris ubaciti tikvice, posoliti i popapriti. Malo promiješati i dinstati na srednje jakoj vatri.

Kada je tjestenina kuhana vaditi ju iz lonca i staviti u tavu s tikvicama. Dodati žličicu maslaca, dvije žice parmezana i još malo vode od kuhanja. Dobro promiješati i odmah poslužiti s nekoliko listića svježeg bosiljka.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo