Izvor vitamina i minerala
Tikvice su odličan izvor vitamina A,K,B i C te minerala (iako u manjoj količini), a to su mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij.
>>Ručak za 15 minuta: Tri brza i fina recepta s tikvicama za ljetne dane
(FOTO: Pexels)
Dobre su za kožu
Tikvice sadrže mangan, a on je ključan za proizvodnju aminokiselina koje potiču stvaranje kolagena. Poznato je da je kolagen odličan za zdravu i elastičnu kožu, ali pomaže i pri zacjeljivanju rana.
>>Brzi popečci od tikvica kojima nećete moći odoljeti
(FOTO: Pexels)
Djeluju antikancerogeno
Fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a uz to i sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca.
>>Tri jednostavna i fina recepta s tikvicama koji će vas oduševiti
vrste tikvica
(FOTO: Pixabay)
Snižavaju kolesterol
Spojevi koji se nalaze u tikvicama jako uspješno čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara.
(FOTO: Thinkstock)
Jednostavan recept s tikvicama
Tjestenina s tikvicama:
(FOTO: Thinkstock)
Sastojci potrebni za dvije osobe: 250 g tjestenine, 1 veća tikvica, 2 režnja češnjaka, nekoliko listića bosiljka, 2 žlice parmezana, žličica maslaca, maslinovo ulje, sol, papar
Staviti grijati vodu za tjesteninu, a dok voda zakuha oprati tikvicu i narezati je na kockice. Češnjak oguliti i narezati na ploškice. Kada voda zakuha ubaciti tjesteninu. Na tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati češnjak i čim pusti miris ubaciti tikvice, posoliti i popapriti. Malo promiješati i dinstati na srednje jakoj vatri.
Kada je tjestenina kuhana vaditi ju iz lonca i staviti u tavu s tikvicama. Dodati žličicu maslaca, dvije žice parmezana i još malo vode od kuhanja. Dobro promiješati i odmah poslužiti s nekoliko listića svježeg bosiljka.