Gastro ponuda samo je jedan od 'trendi' načina modernog življenja koji zagovara novi pristup zdravlja iz tanjura. Sve više svjedočimo saznanjima da se moramo vratiti korak natrag, osluškivati prirodu, poštovati darove koje nam ta ista priroda daruje, neovisno što smo svojeglavi misleći da znanstvenim i stručnim dostignućima možemo više i bolje, piše Ordinacija.hr.
Bolest kao prekretnica
Nažalost, bolest se manifestira na tjelesnom i mentalnom planu. Kronična bolest prisili nas na sve dostupne konvencionalne i alternativne metode liječenja kako bi povratili ono što smo nepovratno izgubili. Galopirajući tražimo savjete i načine kako da ozdravimo.
Povratak zdravim, jeftinim i zaboravljenim namirnicama
Do nedavno smo degustirali svjetske kuhinje izvodeći različite vratolomije kako bi nas zamijetili kao kreativne i imućne pojedince koji iz svakodnevnog jelovnika izvode čaroliju.
Kao protuteža pored nas svakodnevno prolaze osobe koje nemaju za elementarne životne potrebe. Da paradoks bude veći, ostajemo zatečeni njihovim zdravim izgledom, veselim osmijehom i radošću kojom nas daruju.
U čemu je njihova tajna? Možda se krije u prehrani. Jedu sirotinjsku hranu, zdravu od pamtivijeka poštovanu i kao takvu sačuvanu. Među brojnim sirotinjskim namirnicama proso zauzima u njihovim životima počasno mjesto.
Sve blagodati prosa:
- bezglutenska namirnica - dostupnost zbog niske cijene - alkalna žitarica - lako probavljiva - ne uzrokuje kiselost organizma - pomaže u regeneraciji crijevne flore, pomaže kod problema sa gušteračom, anemije, artritisa i djeluje blagotvorno na živčani sustav - bogat je magnezijem i željezom - obiluje proteinima i vitaminima B kompleksa
Savjeti za korištenje prosa:
- možete ga dodavati u juhu umjesto klasične tjestenine - možete ga pripremiti u woku s povrćem - proso sameljite i proseno brašno koristite za povezivanje namirnica - idealna je zamjena za bjelanjke kod izrade kolača.