Zašto je strah od mikrovalki bezrazložan

Mnogi i dalje zaziru od mikrovalne pećnice. U zraku nekako uvijek visi pitanje jesu li mikrovalke i hrana koja se u njima priprema "ozračeni" ili na drugi način štetni po zdravlje.

4.1.2011.
10:17
VOYO logo

Prije svega treba znati da mikrovalna pećnica ne proizvodi toplinu izravno poput klasične, već se unutar nje stvara magnetsko polje s mikrovalovima koje proizvodi elektronska cijev magnetron. Ti se mikrovalovi usmjeravaju u namirnicu te izazivaju trenje molekula vode prisutnih u njoj i na taj način stvaraju toplinu koja zagrijava i termički obrađuje hranu. To je ujedno i objašnjenje zašto se namirnice koje sadrže puno vode kuhaju ili peku puno brže od ostalih.

Dakle, energija mikrovalova pretvara se u toplinsku energiju čim je hrana apsorbira, što znači da hrana ne može postati "ozračena" ni na bilo koji drugi način onečišćena takvim načinom obrade. Nema nikakve opasnosti od zračenja ni za osobu koja rukuje mikrovalnom pećnicom jer se mikrovalovi ne šire izvan pećnice, a njihova se emisija prekida čim se otvore vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije za svaki lonac Posuđe za kuhanje u mikrovalnim pećnicama proizvodi se od materijala kroz koje mikrovalovi mogu prodrijeti - stakla, kartona, keramike, plastike, u novije vrijeme i silikona. Iako mikrovalovi ne zagrijavaju te materijale, oni se mogu zagrijati preko hrane koja je u njima. Trebalo bi izbjegavati određene vrste plastičnog posuđa nepredviđene za upotrebu u mikrovalkama, budući da bi ih toplina hrane koja je u njima mogla rastopiti. Ne bi trebalo koristiti ni metalno posuđe ni aluminijsku foliju jer se mikrovalovi odbijaju od njih te se onemogućuje ravnomjerno kuhanje ili pečenje hrane. Ponekad se na taj način može oštetiti unutrašnjost pećnice, budući da kod izlaganja aluminija mikrovalovima može doći do iskrenja. Stoga je osobito važno točno se pridržavati uputstva za upotrebu u kojem je naznačeno kakvo se posuđe može bez opasnosti koristiti u kojem modelu pećnice. U uputstvima često i savjetuju kako možete "testirati" posuđe radi provjere može li se koristiti u mikrovalnoj pećnici.

Plastične tube, podloške od polistirola, posudice i tanjuriće za jednokratnu upotrebu te za čuvanje hrane u hladnjaku ne stavljajte u mikrovalnu pećnicu jer ti materijali nisu otporni na visoke temperature. Mogu se otopiti i deformirati te zagaditi hranu štetnim kemijskim tvarima. U mikrovalku zbog istih razloga nikada ne stavljajte ni posuđe od tanke plastike, papir u koji su umotane namirnice, vrećice iz trgovine i aluminijsku foliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voštani papir, foliju otpornu na mikrovalove ili vrećice za pečenje možete koristiti bez bojazni jer su pouzdano otporni na mikrovalove, no pripazite da tijekom kuhanja ili pečenja ne dođe do dodira plastičnih folija i hrane. Drugim riječima, namirnice nikada ne umatajte u foliju, koristite je samo za pokrivanje posuda u kojima pripremate hranu.

Pazite da se hrana ravnomjerno zagrijava i kuha Namirnice su u njoj puno brže kuhane ili pečene, a kod zagrijavanja zagrijava se samo hrana, ne i cijela unutrašnjost pećnice. Kuhanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici ne utječu na nutritivnu vrijednost namirnica ništa više od klasičnih načina pripreme. Naprotiv, hrana pripremljena u mikrovalki čak može zadržati veći dio sadržaja minerala i vitamina zahvaljujući tome što se kuha i peče brže te ne treba dodavati vodu.

Ipak, ne kuhajte i ne pecite jako debele komade mesa na najvećoj jačini. Takve komade treba kuhati na srednjoj jačini i dulje jer samo tako toplina dopire do sredine, a vanjski se slojevi ne suše i ne postaju prepečeni.

Na sredini kuhanja promiješajte hranu ili protresite posudu kako biste spriječili stvaranje "hladnih zona" i kako bi hrana u cjelini bila ravnomjerno termički obrađena. Kad se hrana dopola termički obradi u mikrovalnoj pećnici, a potom se dovršava na grillu ili u klasičnoj pećnici, treba je odmah, bez odlaganja, premjestiti u drugi izvor topline i dovršiti pripremu. Hranu dopola pripremljenu u mikrovalnoj nikada nemojte čuvati da biste je dovršili kasnije ili drugi dan jer to povećava rizik od razmnožavanja štetnih mikroorganizama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201009170713006 arti-200910150029006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo