Novo istraživanje /

Zašto gluten nema ulogu negativca u našoj prehrani?

Image
Foto: Thinkstock.com

'Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani', rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading.

4.11.2019.
16:25
Thinkstock.com
VOYO logo

Prehrana bez glutena vjerojatno nije dobra za vaša crijeva, pokazuje novo istraživanje. Prehrana bez glutena - proteina koji se nalazi u namirnicama poput kruha, tjestenine i žitarica posljednjih je godina postala vrlo popularna. Ali novo istraživanje sa Sveučilišta Reading i Sheffield kažu da izbjegavanje ovih proizvoda može biti besmisleno.

Zdravim volonterima, kojima nije dijagnosticirana celijakija ili osjetljivost na gluten, davali su namirnice koje imaju prirodni gluten ili brašno bez glutena dvaput dnevno tijekom dva tjedna. Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterology pokazalo je da grupa koja je jela gluten nije imala više želučanih tegoba u odnosu na grupu koja nije jela gluten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čini se da gluten često neopravdano dobiva ulogu negativca u našoj prehrani", rekla je liječnica Paola Tosi sa Sveučilišta Reading za Daily Mail.

Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrana bez glutena' možda nema koristi za zdravlje kod mnogih koji ga izbjegavaju u prehrani iz uvjerenja da je gluten 'loš' za ljudska crijeva. Gluten ne uzrokuje probavne probleme kod osoba koje nemaju fiziološku osjetljivost na njega", napisala je za Knowridge. "Celijakija koju pokreće gluten utječe na jedan posto populacije, a osjetljivost na gluten je drugačije stanje koje se sve više prepoznaje. Pacijenti koji imaju određene simptome ne bi trebali preći na prehranu bez glutena već prvo bi prvo trebali potražiti savjet svog liječnika", kaže dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo