Zob za više energije Zob sadrži više osnovnih aminokiselina od svih drugih žitarica, linolnu kiselinu, "spore" ugljikohidrate te vitamine, minerale i oligoelemente. Sadrži vlakna i betaglukane, koji pomažu smanjenju kolesterola u krvi. Ublažava potištenost, umor, nesanicu i stres. Pogoduje radu želuca i crijeva. Da biste izvukli najveću korist, jedite zob u obliku pahuljica, u mlijeku, juhi, voću i jogurtu.
Med za bolju probavu Jača imunitet, ublažava tjelesni i intelektualni umor, sprečava gripu, prehladu i alergije te djeluje diuretski. Ipak, najveću učinkovitost pokazuje u probavi: njegovo antibiotsko djelovanje uništava štetne bakterije u želucu i crijevima, osim ostalih i one koje uzrokuju peptički ulkus. Poželjno je konzumirati što manje prerađen med. Preporučuje se uvesti ga u prehranu kao sladilo, ali u umjerenim količinama zbog njegove visoke kalorijske vrijednosti. Koristite ga kao zamjenu za šećer.
Pivski kvasac pročišćava i uljepšava Pivski kvasac jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina grupe B. Sadrži i bjelančevine i minerale. Pivski kvasac pomlađuje kožu, nokte i kosu, štiti od infekcija, olakšava probavu, regulira napetost i sprečava stres. Idealan za trudnice ili kod tjelovježbe. Da biste izvukli najveću korist, svaki dan pospite žlicu pahuljica kvasca po salati ili pomiješajte sa sokom, juhom ili mlijekom.
Soja je super mahunarka Kao i druge mahunarke sadrži vlakna, minerale i vitamine grupe B, a istovremeno je i jedan od najkompletnijih izvora bjelančevina. Bogata je fitoestrogenima, sastojcima koji imaju učinak nalik učinku ženskih spolnih hormona estrogena. Štiti od raka, sprečava kardiovaskularne poremećaje i ublažava simptome menopauze. Da biste izvukli najveću korist, poželjno je uzimati male količine tijekom cijeloga dana, jer aktivne tvari iz soje samo kratko ostaju u organizmu.
Plava riba za zdravlje Bogata omega-3 masnim kiselinama, sadrži bjelančevine, sve osnovne aminokiseline te jod, kalcij, cink, željezo, selen i vitamine A i D. Imajte na umu da omega-3 masne kiseline sprečavaju rak dojke, bore se protiv upalnih bolesti, smanjuju rizik do infarkta, snižavaju razinu "lošeg" kolesterola u krvi i poboljšavaju moždane funkcije. Da biste izvukli najveću korist, plavu ribu, kao što su srdele, smrznutu, svježu ili u konzervi, treba jesti dva do četiri puta tjedno.
Vezani članci:
arti-201107010549006 arti-201107270027006