Prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata može biti korisna ljudima koji pate od određenih bolesti, no to nije slučaj s većinom ljudi. Osim toga, tijelo ne taloži samo višak ugljikohidrata u obliku sala. Bilo koja hrana koja se ne utroši za energiju, bili to proteini, masnoće ili ugljikohidrati, završi u salu.
Zanimljivo je da je istraživanje iz 2002. pokazalo da osobe koje unose najveći omjer ugljikohidrata istovremeno unose najmanje kalorija.
arti-201011160421006 Osim toga, studija iz 2010. pokazala je da oni koji dnevno pojedu tri porcije žitarica punog zrna konzumiraju znatno manje dodanog šećera, zasićenih masti i kolesterola, te općenito imaju bolju prehranu jer su ugljikohidrati izvrstan izvor hranjivih tvari.
Jasno je, dakle, da su složeni ugljikohidrati dobri za zdravlje i održavanje tjelesne težine. I umjesto da odustanete od ugljikohidrata, radije odustanite od onih rafiniranih, a jedite njihovu integralnu verziju. Složeni ugljikohidrati se sporije probavljaju, zbog čega smo duže siti i manje skloniji dodatnom grickanju.
Primjer dobro složenih ugljikohidrata su mahunarke, povrće bogato škrobom te kruh od integralnog brašna.
Vezani članci:
arti-200912300245006 arti-201004080018006 arti-201005040023006 arti-201011160421006