Okus i vrste meda diktira podneblje na kojem su pčele na ispaši. Predstavit ćemo vam vrste meda koje su česte na našem području te njihova ljekovita svojstva.
Med od kadulje
Ova vrsta meda je žutesmeđe boje i ima izraženu aromu i miris kadulje. Odličan je kod prehlada, bronhitisa i suhog kašlja. Pospješuje izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim toga, ima umirujuće djelovanje, ublažava anksioznost i napetost.
Med od kestena
Med od kestena je tamnocrvene boje i intenzivnog slatko-gorkog okusa. Odličan je za rješavanje tegoba probavnog trakta, žgaravice, gastritisa i čira na želucu. Stimulira rad jetra i bubrega te liječi anemiju Obiluje folnom kiselinom, željezom i vitaminom C.
(FOTO: Thinkstock)
Med od lipe
Ovaj med je svijetle boje, gotovo proziran. Ima blag okus i ugodan miris lipe. Ovaj med potiče znojenje i cirkulaciju te je odličan za detoksikaciju tijela i borbu protiv prehlada i gripe. Ne smiju ga koristiti osobe koje imaju problema sa srcem i krvnim žilama.
Med od bagrema
Med od bagrema umiruje živčani sustav, otklanja napetost i pomaže kod nesanice. Također je dobar kod probavnih tegoba i zatvora. Bagremov med spada u cjenjenije vrste te ima najniži glikemijski indeks (0,35) među svim vrstama meda.
Livadni med
Cvjetni ili livadni med dobiva se od različitih vrsta cvijeća, ovisno o podneblju. Zbog toga je bogat sastavom i preporučuje se za podizanje imuniteta te za ublažavanje alergija. Osobito je koristan djeci u razvoju, starijim osobama i ljudima koji imaju problema sa srcem. Okus i izgled ovise o podneblju iz kojeg med dolazi. Vrca se u proljeće i u ljeto.
Med od vrijeska
Med od vrijeska spada među ljekovitije vrste meda. Tamnožute je boje i intenzivnog okusa. Upotrebljava se kod kašlja, bolesti bubrega i mjehura, reume, artritisa, ekcema, probelam s prostatom. Potiče znojenje i izbacivanje vode iz tijela.
(FOTO: Thinkstock)
Kako jesti med
Prije svega, preporučuje se med jesti svakodnevno kako bi imao optimalan učinak na zdravlje. Odrasloj osobi preporučuje se dvije do tri žlice meda na dan. Možete jednostavno pojesti med na žlicu ili ga namazati na kruh ili pak njime sladiti napitke. Tu treba voditi računa da je napitak topao, a ne vruć, jer med gubi svoja ljekovita svojstva ako ga se pregrije.
Djeci treba početi davati med nakon što navrše godinu dana. U sezoni gripe i prehlada uz med uzimajte i propolis kako bi dodatno ojačali imunitet. Med se preporučuje kupovati iz provjerenih izvora.
Čitajte još:
- Život pčela - zanimljivosti o životu pčela
- Pčela radilica - vrijedan član pčelinjih zajednica
- Apiterapija: hoće li Halina uspjeti riješiti jake glavobolje pomoću pčela?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!