No, trebamo li uopće tijekom zime konzumirati više hrane kako bismo se sačuvali od hladnoće? Stručnjaci tvrde: riječ je o vrhunskoj zabludi.
Osobe s viškom kilograma intenzivnije proživljavaju osjećaj hladnoće od populacije s normalnom tjelesnom težinom. A evo odgovora zašto je to tako: sve suvišne kalorije koje unosimo u organizam pretvaraju se u bijelo adipozno tkivo. Međutim, treba imati na umu da samo smeđe adipozno tkivo čuva tjelesnu toplinu.
I dok bijelo adipozno tkivo pohranjuje energiju, smeđe tkivo sagorijeva kalorije koje potom griju organizam.
Postavlja se pitanje zašto imamo povećanu potrebu za hranom tijekom zimskih mjeseci?
U vrijeme naših predaka, zimskih su mjeseci bili povezani s glađu. Jedna teorija kaže da smo genetski programirani za povećanje masnih naslaga tijekom jeseni kako bismo mogli preživjeti zimu.
Međutim, za razliku od naših predaka - danas ne moramo pohranjivati masnoće jer imamo obilje hrane na raspolaganju tijekom cijele godine.
Budući da nismo prisiljeni gladovati, nemamo niti priliku potrošiti nagomilane zalihe sala.