Što sve pojedete s pomfritom

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti.

27.6.2013.
7:39
VOYO logo

Što se krije u pomfritu iz restorana brze hrane? Dr. Christopher Ochner , znanstveni suradnik na New York Obesity Nutrition Research Center at St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center, u porciji pomfrita izmjerio je 500 kalorija, 25 grama masti i 63 grama ugljikohidrata, 350 mg natrija, 6 grama vlakana i 6 grama proteina. No, to nije sve što je našao.

Primjerice, za vegetarijance će možda biti šokantno da neki u pomfrit ubacuju prirodni okus govedine koji sadrži i hidroliziranu pšenicu i mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljno ulje (mješavina)

U restoranima brze hrane pomfrit se prži jednom prije smrzavanja, te nakon dostave u restoran. Veći dio masti u fritezama je često hidrogenirano sojino ulje. Kad sojino ulje prođe proces hidrogenacije, nezasićene masti postaju zasićene. To olakšava pečenje i sprečava da se ulje užegne, ali transmasnoće su snažno povezane s bolestima srca.

Limunska kiselina

Ovaj uobičajeni konzervans smatra se sigurnim za upotrebu, ali ima nešto uznemirujuće. Naime, krumpir zbog toga može trajati mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TBHQ

Ovaj iznimno moćan konzervans nalazi se u mnogim proizvodima. Studije na životinjama su ga povezale s čirom želuca i oštećenjem DNK.

Dekstroza

Još jedna riječ za šećer. Problem je što je on treći po zastupljenosti sastojak u pomfritu, odmah nakon krumpira i ulja. Nova istraživanja pokazuju da tijelo može pretvoriti šećer koji se nalazi u hrani u masne naslage lakše nego što može pretvoriti masti u salo. Dakle, šećer može biti gori od masnoća.

Pirofosfati

Krumpirići će zbog ovog konzervansa zadržati svjež izgled i zlatnosmeđu boju i u sljedeća dva mjeseca. Isti sastojak se često nalazi u komercijalno pripremljenim kolačima, pudingu, vaflima, palačinkama, suhomesnatim proizvodima i ribljim konzervama.

Različiti proizvođači znaju u krumpire ili ulje dodati i još neke sastojke. No, i nabrojani mogu biti potencijalno opasni. Dr. Ochner smatra da su zasićene masnoće u hrani najopasniji dio hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti. A ako ga baš jako volite, radije ga pripremite kod kuće i ostavite da se iscijedi tako da nema puno ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo