Što se krije u pomfritu iz restorana brze hrane? Dr. Christopher Ochner , znanstveni suradnik na New York Obesity Nutrition Research Center at St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center, u porciji pomfrita izmjerio je 500 kalorija, 25 grama masti i 63 grama ugljikohidrata, 350 mg natrija, 6 grama vlakana i 6 grama proteina. No, to nije sve što je našao.
Primjerice, za vegetarijance će možda biti šokantno da neki u pomfrit ubacuju prirodni okus govedine koji sadrži i hidroliziranu pšenicu i mlijeko.
Biljno ulje (mješavina)
U restoranima brze hrane pomfrit se prži jednom prije smrzavanja, te nakon dostave u restoran. Veći dio masti u fritezama je često hidrogenirano sojino ulje. Kad sojino ulje prođe proces hidrogenacije, nezasićene masti postaju zasićene. To olakšava pečenje i sprečava da se ulje užegne, ali transmasnoće su snažno povezane s bolestima srca.
Limunska kiselina
Ovaj uobičajeni konzervans smatra se sigurnim za upotrebu, ali ima nešto uznemirujuće. Naime, krumpir zbog toga može trajati mjesecima.
TBHQ
Ovaj iznimno moćan konzervans nalazi se u mnogim proizvodima. Studije na životinjama su ga povezale s čirom želuca i oštećenjem DNK.
Dekstroza
Još jedna riječ za šećer. Problem je što je on treći po zastupljenosti sastojak u pomfritu, odmah nakon krumpira i ulja. Nova istraživanja pokazuju da tijelo može pretvoriti šećer koji se nalazi u hrani u masne naslage lakše nego što može pretvoriti masti u salo. Dakle, šećer može biti gori od masnoća.
Pirofosfati
Krumpirići će zbog ovog konzervansa zadržati svjež izgled i zlatnosmeđu boju i u sljedeća dva mjeseca. Isti sastojak se često nalazi u komercijalno pripremljenim kolačima, pudingu, vaflima, palačinkama, suhomesnatim proizvodima i ribljim konzervama.
Različiti proizvođači znaju u krumpire ili ulje dodati i još neke sastojke. No, i nabrojani mogu biti potencijalno opasni. Dr. Ochner smatra da su zasićene masnoće u hrani najopasniji dio hrane.
Zbog velike količine masti, a malo hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti. A ako ga baš jako volite, radije ga pripremite kod kuće i ostavite da se iscijedi tako da nema puno ulja.