Znanstvenici IARC-a kažu da je možda taj podatak ključan u objašnjenju zašto neki pušači obole od raka, a neki ne.
Rak pluća najčešća je bolest u svijetu i 90 posto svih slučajeva uzrokovano je pušenjem. Između 10 i 15 posto svih pušača oboli od te bolesti.
Znanstvenici IARC-a u svoju su studiju uključili 900 oboljelih od raka pluća, velikom većinom pušača, i ustanovili da niža razina vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik za oboljenje. Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, povrću i bananama.
"Ovo znači da ishrana ima važnu ulogu u razvoju raka pluća, ali prerano je ustvrditi da se samo promjenom načina prehrane može izbjeći bolest", rekao je voditelj istraživanja Paul Brennan, čiji su nalazi objavljeni u časopisu američke udruge liječnika (JAMA).
Švedski su znanstvenici prije pet godina objavili studiju po kojoj žene s višom razinom vitamina B6 imaju manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.
Prethodni članci:
arti-201003240315006 arti-201003110401006 arti-200304160173006