Prehrana temeljena na biljnim namirnicama, voću, povrću i žitaricama smanjuje mogućnost od pojave dijabetesa tipa 2.
"Dokazali smo kako konzumiranje prehrane koja ne uključuje meso smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za čak 23%", rekao je liječnik Qi Sun sa Sveučilišta Harvard.

(FOTO: Pexels)
"Pojedinci koji su konzumirali zdravu verziju biljne prehrane s naglaskom na unos svježeg voća, povrća, orašastih plodova i mahunarki te minimizirali unos napitaka zaslađenih šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, uspjeli su reducirati razvoj dijabetesa za još većih 30%. Ovaj je postotak zaista značajan", dodao je liječnik.
Povezanost vegetarijanske prehrane i nižeg rizika od dijabetesa već je otprije poznata, no ovo je istraživanje ispitalo razlike između uravnotežene i neuravnotežene vegetarijanske prehrane, kao i potencijalan učinak smanjenja unosa hrane životinjskog porijekla u prehrani.
Dakle, smanjenje rizika od dijabetesa vidi se čak i kod umanjenog unosa namirnica životinjsnog porijekla, a ne samo kod potpunog izbacivanja.