Zbog svojih ljekovitih svojstava, brusnica je odličan odabir za grickanje između obroka. Spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, a može se konzumirati na razne načine.
Naime, njezini se plodovi mogu jesti svježi ili sušeni, a on njih se mogu praviti džemovi, sirupi i pekmezi. Koriste se u receptima za kolače i pite, ali se može piti u obliku soka ili čaja. Brusnica je niskokalorična i zdrava - 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija.
Ovo je voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan i bakar. Bogato je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva.
Ljudi ih baš zbog tih svojstava još od davnima koriste u liječenju raznih bolesti, pogotovo upala i infekcija urinarnog trakta. Također, svakodnevna konzumacija soka brusnice može značajno smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava te tako smanjiti upotrebu antibiotika.
Brusnica djeluje i na zdravlje želuca. Naime, osim što olakšava probavu te čuva probavni sustav, štiti od brojnih bakterija i gljivica. Snižava i ukupnu razinu kolesterola i sprječava oksidaciju LDL kolesterola koji je glavni uzročnik nastanka ateroskleroze i koronarne bolesti srca.
Osim toga, usporava pojavu problema koji nastaju s godinama, poput slabljenja koordinacije i memorije.
Pročitajte još:
- Brusnica kao lijek za crijeva, srce, imunološki sustav i mozak
- Brusnice uzgoj - Kako uzgajati brusnice
- Brusnica vrste - uzgoj i ljekovitost brusnica
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!