Znanstvenici s američkog Sveučilišta Purdue tvrde da ljuta crvena paprika može pomoći u sagorijevanju više kalorija nakon obroka. Istovremeno je korisna za držanje apetita pod kontrolom, pogotovo kad su u pitanju osobe koje je inače ne jedu redovito.
Mljevena je paprika bolje djelovala na ispitanike koji ju prije nisu često konzumirali: jednom kada se osobe na nju naviknu, ona izgubi na svojoj učinkovitosti."Ovo bi se otkriće trebalo smatrati samo djelićem slagalice jer zamisao da jedna mala promjena može preokrenuti epidemiju pretilosti jednostavno nije istinita. No, ako se zbroji nekoliko malih promjena, ovo može biti značajno u smislu kontrole težine. Prehrambene promjene koje ne zahtijevaju puno truda, poput posipanja crvene paprike po hrani, mogu se održavati i biti korisne dugoročno gledajući, pogotovo ako se udruže s tjelovježbom i zdravom prehranom", upozorio je dr. Richard Mattes, profesor nutricionizma i ujedno jedan od autora istraživanja.
Stručnjaci su mjerili učinak konzumacije jednog grama (pola čajne žličice) mljevene paprike cayenne kroz razdoblje od šest tjedana. U pravilu je ovaj začin povisio tjelesnu temperaturu ispitanika i "prouzročio" sagorijevanje više kalorija!
Mljevena je paprika bolje djelovala na ispitanike koji je prije nisu često konzumirali: jednom kada se osobe na nju naviknu, ona izgubi na svojoj učinkovitosti.
"Osjećaj vrućine u ustima odgovoran je za rezultate. Učinak je jači ako se uključi osjetilni dio jer peckanje pridonosi porastu tjelesne temperature, potrošnji energije i kontroliranju apetita", zaključili su stručnjaci.
Na sličnom su tragu bili istraživali Sveučilišta u Kaliforniji, koji su proučavali čili papričice. Toplina koju izazivaju ove ljute papričice može povećati potrošnju kalorija i "oksidaciju" brojnih slojeva masnoće. A za one koji ne vole osjećaj "paljenja", stručnjaci su otkrili da se ekvivalent glavnog sastojka pod imenom kapsaicin pojavljuje i u nekim vrstama manje ljutih plodova.
Vezani članci:
arti-201101180224006 arti-201003080006006