Najbolji umak koji možete pojesti za zdravo srce

Tajna zdravog srca i mozga krije se u jednostavnom umaku od rajčice, češnjaka, crvenog luka, maslinovog ulja i kukuruznog brašna koji može spriječiti pojavu srčanog i moždanog udara.

18.11.2013.
12:07
VOYO logo

Mediteranska tajna dugovječnosti i zdrave cirkulacije temelji se na jednostavnom umaku od rajčice, smatraju znanstvenici.

Španjolski znanstvenici su utvrdili da popularna kombinacija poznata i pod nazivom sofrito umak sadrži čak 40 antioksidansa poznatih pod imenom polifenoli koji štite srce od oksidativnog stresa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste osjetili veće zdravstvene koristi namirnice treba jesti zajedno u umaku, a ne pojedinačno.

Polifenoli su prirodne antioksidativne molekule koje se nalaze u raznim biljkama i njihovim plodovima. Znanstvenici sa Sveučilišta Barcelona testirali su razne umake i zaključili da je kombinacija poznata pod sofrito umak, odnosno mješavina rajčice, luka, maslinovog ulja i kukuruznog brašna najdjelotvornija. A što su kvalitetniji sastojci u njemu to je korist veća, pa je onaj načinjen od ekstra djevičanskog maslinovog ulja kvalitetniji jer ima bolja antioksidativna svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenica uključena u istraživanje Anna Vallverdz Queralt dodaje: 'Tu je bitan sinergistički učinak među sastojcima i većem broju ukupnih polifenola. Naime sofrito sadrži više polifenola nego samo rajčice ili sok od rajčica, jer češnjak, ulje i luk pružaju dodatne polifenole.'

Osim polifenola u umaku su pronađeni i drugi vrlo korisni spojevi uključujući antioksidanse karotenoide.

Studija je objavljena u časopisu Food Chemistry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo