ULJE LJEŠNJAKA: /

Pomaže kod problema s kožom, celulitom i proširenim venama

Image

Biljna, hladno prešana ulja često su najbolji način za rješavanje tegoba na koži i u tijelu. Hranjivim svojstvima na prirodan način ona mogu ukloniti mnoge probleme.

25.9.2017.
9:58
VOYO logo

Ulje lješnjaka dobiva se hladnim tiještenjem ploda lijeske. Ovo se ulje najčešće koristi u tegobama s kožom i kod proširenih pora, iako je odličan za svaki tip kože. Riječ je o vrlo laganom i brzoupijajućem ulju.

Ulje lješnjaka za kožne probleme

Ovo ulje ima blagi adstrigentni učinak pa se upravo radi toga može koristiti kod problematične kože. Bogato je vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama te se radi toga koristi kod masaža ali i za izradu krema, balzama i losiona. U njemu se nalaze vitamini B1, B6 te vitamin E koji daje stabilnu strukturu i pomaže kod upalnih promjena i iritirane kože. U organizmu djeluje kao vrlo snažan antioksidans te štiti od utjecaja slobodnih radikala. Vitamin E često se naziva i vitaminom mladosti i ljepote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ulju lješnjaka nalazi se koncentracija triterpenskih spojeva koji su pogodni za slabo prokrvljenu i masnu kožu sklonu aknama. Također pomažu i kod suhe kože podložne crvenilu. Osim toga, u ulju se nalazi i sastav fitosterol koji u koži pomaže regulirati lučenje masnoće, omekšati i ovlažiti kožu. Ovaj se sastojak jako često koristi u tretmanima proširenih vena, popucalih kapilara i kod celulita. Uz to, ulje lješnjaka je jedno od rijetkih prirodnih ulja koje u sebi ima UV zaštitu pa može djelovati i kao antioksidans.

Image
IZBJEGNITE PROŠIRENE VENE: /

S ovih nekoliko pravila spriječite nastanak ove neugodne bolesti

Image
IZBJEGNITE PROŠIRENE VENE: /

S ovih nekoliko pravila spriječite nastanak ove neugodne bolesti

Ulje lješkanja pomaže kod:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • sužavanja pora
  • akni
  • celulita
  • popucalih kapilara
  • proširenih vena
  • masne kože
  • crvenila kože
  • strija

Ulje lješnjaka za piling

Specifičan okus ovog ulja dopušta da se koristi i za oralnu primjenu. Ubraja se među brzo upijajuća ulja pa mu je primjena široka. Upravo radi tog efekta dobro je za izradu terapeutskih pripravaka jer brzo počne djelovati.

Radi svih svojih svojstava, ovo ulje odlično je za regeneraciju kože i poticanje organizma na izlučivanje toksina. Jedan od načina na koje to možete izvoditi je suhim četkanjem kože, točnije, pilingom nakon kojeg možete nanijeti ulje lješnjaka. Za suho četkanje uljem lješnjaka potrebna vam je oštra četka s čekinjama ili gruba rukavica. Četkanje kože radite prije tuširanja, a počnite od stopala prema srcu. Pri četkanju trbuha usmjeravajte se prema debelom crijevu. Na ovaj način poboljšat ćete cirkulaciju kože i limfi, pokrenuti izbacivanje štetnih tvari iz tijela i poboljšati opće stanje kože. Ako se nakon četkanja pojave mali prištići, nemojte se brinuti, to je samo znak da toksini izlaze iz tijela. Nakon četkanja se otuširajte pa nakon tuširanja na kožu nanesite ulje lješnjaka.

Ovaj piling možete ponavljati svakih 20-ak dana. Ako patite od proširenih vena ili neke kožne alergije ili bolesti, ne preporučuje se da radite grubi piling. Ovo ulje nije namijenjeno trudnicama i dojiljama koje ne bi trebale koristiti nikakva eterična ulja, posebice u prva 3 mjeseca trudnoće.

Uz to, ulje lješnjaka ne ostavlja masne tragove na koži ni odjeći pa se ne morate brinuti niti oko toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masaža eteričnim hranjivim uljem

Mnogi problemi s kožom ukazuju na slabu prokrvljenost kože i lošu cirkulaciju. Svi problemi s cirkulacijom u nogama kao što su proširene vene, popucale kapilare i celulit pokazuju kako tijelu nedostaje energije u donjem dijelu tijela. Ovome može pomoći masaža.

Ako želite napraviti najdjelotvorniju mješavinu ulja, u 10ml ulja lješnjaka dodajte 10 kapi jednog od ovih eteričnih ulja: cedar, čempres ili đumbir. Počnite s masažom stopala i dobro pazite kako masirate. U stopalima se nalaze važne živčane točke koje su preslike svih unutarnjih organa. Točke koje vas bole masirajte laganije i tek postepeno pojačavajte pritisak. Odlična je i masaža dlanova, jer oni, kao i stopala imaju mnoge živčane završetke i energetske točke pa će opuštajuća masaža tih dijelova imati iznimno opuštajući učinak i na ostatak tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masažu dlanova radite lagano pritišćući palcem druge ruke svaki dio dlana, a počnite s jagodicama malog prsta. Kružim laganim pokretima masirajte zglobove i spuštajte se prema dlanu. To ponovite s prstenjakom i ostalim prstima. Palac postavite na određenu refleksnu zonu druge ruke i masirate imitirajući pokrete gusjenice bez da podižete palac s površine kože. Korijen palca je potrebno posebnoo masirati. Kao i kod stopala, ako osjetite bol mišića na nekom dijelu dlana, zadržite se malo duže na tom predjelu. Ponavljajte ovo s obje ruke.

Lješnjak u prehrani će pomoći za zdraviju kožu

Oralna primjena zdravog ploda lješnjaka također će pomoći vašem organizmu. Razna istraživanja su pokazala kako je konzumiranje plodova lješnjaka korisno u sprječavanju ateroskleroze i krvožinih problema, pa tako možemo lješnjak i biljno ulje lješnjaka uvrstiti u prehranu. Možete ga koristiti tako da začinite salate, slana ili slatka jela. Okus mu je slatkast i orašast.

Recept za kruh od oraha i lješnjaka

Kako bi ga što više jeli, možete od lješnjaka izraditi ovaj fini kruh.

Potrebni sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 90 grama oraha
  • 90 grama lješnjaka
  • 200 grama raženih pahuljica
  • 200 grama raženog brašna
  • 2 paketa suhog kvasca
  • 4 dl mlake vode
  • 2 žličice šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

U jednu posudu stavite brašno, ražene pahuljice i ostale sastojke i zajedno pomiješajte. Posudu s tijestom prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i ostavite da se diže 30 minuta na toplom mjestu. U to dodajte pjenicu od kvasca i dobro izmjesite rukama. Ponovno pokrijte tijesto i ostavite da tako stoji do sat vremena. Nakon toga u tijesto umijesite orahe i lješnjake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posudu za pečenje premažite s malo masnoće ili stavite papir za pečenje. U posudu položite tijesto pa ga po želji još prekrijte s orasima i lješnjacima. Ostavite ga da se u posudi diže još 30 minuta pa ga tada stavite u pećnicu. Pecite ga 50-60 minuta na 200 stupnjeva.

Ohladite ga, i poslužujte ga tek nakon što odstoji barem 5 sati.

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo