Svi znamo za zdravstvene prednosti ljetne hrane poput lubenice ili bobičastog voća. Međutim, postoji nešto što čini baš svaki ručak pravom bombom za zdravlje. Radi se o pravim začinima i bilju koje obogaćuje obrok, u isto vrijeme ga još ukusnijim.
Bosiljak
Bosiljak sadrži raznolike fitokemikalije koje dokazano balansiraju šećer u krvi, jačaju imunitet, liječe tjeskobu, jačaju pamćenje, ali i zdravlje kože. Bosiljak ima blago slatki i svježi okus koji odlično paše uz tjestenine i salate.
ljubičasti bosiljak
Menta
Menta i ljeto jednostavno idu zajedno. Ovo je bilje najpoznatije po učinku na probavu i crijeva. Naime, smiruje probavne tegobe i smanjuje nadutost. Sadrži antioksidanse koji pomaže olakšati simptome alergija, a pomaže i u ublažavanju reakcija na koži. Mentu možete koristiti za čaj, ali idealno ide u umak od češnjaka, octa i maslinovog ulja.
Kopar
Kopar je možda i najmanje cijenjeno začinsko bilje, a ima pregršt zdravstvenih prednosti. Ima dokazana antiupalna svojstva te se tradicionalno koristio za liječenje probavnih tegoba. Kopar sadrži eterična ulja koja pomažu osobama koje imaju probleme s konstipacijom. Izuzetno je koristan za nesanicu jer je bogat flavonoidima i vitaminom B.
(FOTO: Thinkstock)
Origano
U zdravstvene prednosti ovog začinskog bilja vjeruju baš svi zdravstveni eksperti. Origano je poznat po antibakterijskim svojstvima. Sadrži timol i karvakrol, spojeve koji brane tijelo od široke lepeze bakterija koje utječi na kožu, crijeva i druge dijelove tijela. Potiče razvoj krvnih bijelih stanica i tako pomaže u brzom oporavku od bolesti.
Uz ove začine obogatit ćete svaki obrok i napraviti pravu nutritivnu bombu koja će njegovati vaše zdravlje i izgled.
Pročitajte još:
- Brzi popečci od tikvica kojima nećete moći odoljeti
- Skandinavska Sense dijeta: Imamo recepte iz knjige uz koje ćete lakše gubiti kilograme
- Ručak u ljetnom stilu: napravite laganu salatu s kvinojom
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!