Iz poznate tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj poručili su da će smanjiti količine soli u svim svojim proizvodima širom svijeta i to zbog novih UN-ovih smjernica. Naime, stručnjaci iz UN-a su početkom godine poručili da odrasle osobe trebaju ograničiti unos soli na najviše pet grama na dan, a u Nestleu, koji je najveći proizvođač hrane i pića na svijetu, odlučili su to uzeti u obzir.
Promjene će se vidjeti na stotinama Nestleovih proizvoda, uključujući juhe, tjesteninu, mješavine za polugotova jela i deserte, smrznute i ohlađene obroke i pizze, marke Maggi, Stouffer's i DiGiorno.
Iz Nestlea su poručili da već neko vrijeme smanjuju udio soli u hrani koju proizvode, tako da su u usporedbi s proizvodnjom iz 2005. ovih godina u svojim receptima koristili oko 14.043 tone soli manje.
Što će zaista pomoći?
Unos većih količina kalijem bogatog voća može sniziti povišen krvni tlak. Jednako dobro djeluje i izbjegavanje slanih grickalica, poput čipsa, jer se tako smanjuje unos soli. Nova studija koju je proveo međunarodni tim znanstvenika iz Svjetske zdravstvene organizacije, te stručnjaci sa Sveučilišta East Anglia i Imperial College London pokazala je da ljudi koji unose dosta kalija imaju 24 posto manji rizik od moždanog udara. Autori nove studije zapazili su da ljudi s visokim krvnim tlakom osjećaju poboljšanje nakon što povećaju unos kalija.