Tjestenina s tikvicama i rajčicama
Sastojci:
- 5 ili 6 srednjih tikvica, izrezane na trake ili krugove
- šalicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki sjeckani luk
- sol i papar
- 2 ili 3 grančice timijana
- 2 rajčice
- 200 g tjestenine (penna ili ziti)
- svježe naribani parmezan
- nasjeckani peršin za ukras
Jednostavni popečci od tikvica s umakom od jogurta i češnjaka
(Foto: Profimedia)
Priprema:
1. Za pripremu tjestenine stavite veliki lonac s vodom na štednjak i obavezno ju posolite.
2. Maslinovo ulje stavite u veliku tavu na srednjoj vatri. Dodajte tikvice, luk i timijan i pirjajte povremeno miješajući. Dodajte sol i papar te podesite toplinu kako bi luk i tikvice oslobodili tekućinu, ali ne smiju potamniti. Vrijeme pripreme oko 20 minuta ili kada primijetite da je gotovo.
3. Dodajte rajčice i njihovu tekućinu tikvicama i malo povećajte temperaturu kako bi se svi okusi pomiješali. Kuhajte tjesteninu dok ne bude al dente.
4. Ako umak izgubi dio tekućine dodajte malo vode iz tjestenine. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u umak. Poslužite toplo, za bolji okus dodajte peršin i parmezan.
Dobar tek!
Juha od tikvica
Sastojci:
- 4 žlice neslanog maslaca
- 1 nasjeckani luk
- 8 do 9 režnja nasjeckanog češnjaka
- 4 srednje tikvice, narezane tanko
- 4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- sol i papar
Recept za obrok na žlicu kojem nitko neće moći odoljeti
(Foto: Profimedia)
Priprema:
1. Rastopite maslac u velikom loncu od 4 litre na srednjoj vatri. Kada se zagrije, dodajte narezani češnjak i luk i pirjajte dok ne postane mekan i proziran. Neka toplina bude niža kako češnjak ne bi potamnio. Kad je luk mekan, dodajte tikvice i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta.
2. Zatim pustite da se malo ohladi, a zatim uzmite štapni mikser i sve pomiješajte i usitnite.
3. Dodajte đumbir, sol i papar. Juhu možete odmah poslužiti, ali bit će i odlična nakon jedne noći u hladnjaku.
Dobar tek!
Grčka salata s tikvicama
Sastojci:
- 4-5 šalica tikvica izrezanih na kockice
- zdrobljeni feta sir
- slanutak iz konzerve
- nasjeckane masline
- nasjeckani luk
- peršin
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar
Ručak u ljetnom stilu: napravite laganu salatu s kvinojom
(Foto: Pexels)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i dodajte začine prema želji.
Dobar tek!