Tijekom 16 tjedana uključene su pretile žene, koje će uskoro ući u menopauzu, koje su dobivale prehranu s niskim, srednjim ili visokim udjelom mliječnih proizvoda, zajedno s niskim ili visokim količinama ugljikohidrata. Dodatno, količina konzumiranog vitamina D i kalcija procijenjena je sukladno količini mliječnih proizvoda koje je pojedina skupina žena dobivala. Svaka sudionica studije provodila je i svakodnevno aerobne vježbe plus dodatna dva treninga tjedno.
Pokazalo se da su se kod kod žena koje su provodile dijetu s visokim udjelom proteina tj. mliječnih proizvoda poboljšali pokazatelji zdravlja kostiju, povisile su se i razine vitamina D u krvi, nije bilo gubitka kosti odnosno sniženja razina paratireoidnog hormona u tijelu.
Novi rezultati ukazuju na važnost pažljivog kreiranja načina mršavljenja, osobito kod pretilih žene koje će uskoro ući u menopauzu, kako bi se održalo zdravlje kostiju tijekom gubitka tjelesne mase. Upravo su mliječni proizvodi važan izvor proteina, ali i vitamina D i kalcija koji sprečavaju ubrzani gubitak kosti tijekom redukcijske dijete, ali i smanjuju vjerojatnost od razvoja osteoporoze kasnije u životu.
http://www.vitamini.hr/