Nakon proučavanja prehrambenih navika 400.000 osoba u dobi između 50 i 71 godinu, stručnjaci su uvidjeli da što više kave pijete, manja je vjerojatnost da ćete umrijeti od srčanih bolesti, bolesti dišnog sustava, moždanog udara, ozljede, nezgode, dijabetesa te infekcije. No, kofein nije imao utjecaj na prevenciju raka.
Američko istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine još je jedan od dokaza da ispijanje kave može poboljšati zdravlje. Treba napomenuti da istraživači s National Cancer Institute, National Institutes of Health, Maryland nisu pronašli direktan dokaz da kava smanjuje rizik od prijevremene smrti, ali su uočili definitivnu vezu.
Istraživanje je pratilo stanje i navike velikog broja ljudi (229.000 muškaraca i 173.000 žena) u razdoblju od 1995. do 2008.
Sudionici su podijeljeni prema količini kave koju su pili na početku istraživanja. Tijekom istraživanja došlo je do 52.000 smrtnih slučajeva te je uočeno da su ljubitelji kave najbolje prošli. Naime, oni koji su pili veće količine kave imali su manji rizik od umiranja.
Stvar nije u kofeinu
Trećina ljubitelja kave konzumira kavu bez kofeina, ali je pozitivno djelovanje uočeno i kod njih. Dakle, malo je vjerojatno da je kofein uzrok zdravstvene prednosti. Vjerojatnije je da pozitivno djelovanje nude antioksidansi i magnezij koji se nalaze u kavi.
Dr. Euan Paul, izvršni direktor britanske udruge za kavu, kaže: 'Ovo važno istraživanje pokazuje da umjereno konzumiranje kave, od četiri do pet šalica na dan, ne samo da je sigurno za zdravlje, nego može biti povezano s određenim zdravstvenim prednostima.'
Ipak, trudnice bi trebale i dalje umjereno piti kavu, što znači da trebaju paziti da unos kofeina na bude viši od 200 mg dnevno.