Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the National Cancer Institute ukazalo je na utjecaj unosa visokomasnih i niskomasnih mliječnih proizvoda kod žena kojima je dijagnosticiran karcinom dojke te utjecaj njihove konzumacije na preživljavanje. Istraživanje je provedeno na ženama kojima je dijagnosticiran karcinom dojke u ranom stadiju u razdoblju od 1997. do 2000. godine, a 1.513 žena praćeno je tijekom idućih 12 godina. Ispitanice su ispunile upitnik o učestalosti konzumacije određene hrane.
Zna se da su povišene razine estrogena ključni čimbenik koji utječe na razvoj karcinoma dojke. Konzumacija visokomasnih proizvoda, a estrogen se primarno zadržava u masnoći, tijekom duljeg razdoblja može poticati razvoj karcinoma dojke.
I novi rezultati su ukazali da konzumacijom visokomasnih mliječnih proizvoda, više od jednog i pol serviranja na dan, dolazi do povećane opće smrtnosti te smrtnosti u oboljelih od karcinoma dojke za 49%. U visokomasne proizvode ubrajali su se: vrhnje, punomasno mlijeko, pudinzi, sladoled, masni sirevi itd. Nadalje, rezultati nisu pokazali povezanost između konzumacije niskomasnih proizvoda i povećanog rizika od smrtnosti od karcinoma dojke.
Prehrana s manjom količinom masnoća, tjelesna aktivnost te održavanje adekvatne tjelesne mase ključni su za prevenciju bolesti.
http://www.vitamini.hr/