Maslinovo ulje često nazivaju i "tekućim zlatom", a stručnjaci se slažu da ima brojnih zdravstvenih prednosti.
Ako popijete pola jušne žlice ili ga ulijete u obrok, zdravstveni stručnjaci se slažu – ne postoji pogrešan način da se maslinovo ulje unese u organizam, a studije pokazuju da je nešto više od pola jušne žlice dovoljno da primijetite razliku.
Dobre strane maslinova ulja
Jedna od najčešćih prednosti koje se vežu uz maslinovo ulje je to što djeluje kao prirodni laksativ. Masti iz maslinova ulja pomažu u smirivanju crijeva te mogu omekšati stolicu.
Maslinovo ulje je također glavna komponenta mediteranske prehrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, osobito koronarne bolesti srca.
Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola žlice ulja dnevno može smanjiti rizik neurodegenerativnih bolesti, ali i respiratornih bolesti.
Korisno je konzumirati jednu ili dvije žlice maslinova ulja rano ujutro na prazan želudac. To pomaže probavi jer regulira crijevnu mikrofloru tijekom dana.
Stručnjaci predlažu korištenje ekstra djevičanskog maslinova ulja jer ono apsorbira više hranjivih tvari, piše klix.ba.
POGLEDAJTE VIDEO: Nakon Bjelovara, poskupljuje prehrana i u drugim školama u Hrvatskoj