Njemački znanstvenici otkrili su da hmelj u pivu smanjuje štetu koju pretjerivanje u pićima nanosi jetri. Hmelj smanjuje proizvodnju toksina i štetnih masnoća u jetri koja štete tom organu i otežavaju razgradnju alkohola, prenosi Daily Mail.
Što više ima hmelja u pivu, to ćete bolje proći ujutro.
"Konzumacija fermentiranih alkoholnih pića poput piva može biti manje štetna od teških poput rakije ili votke", rekla je dr. Ina Bergheim sa univerziteta Friedrich Schiller u Njemačkoj. Osim toga, hmelj smanjuje već učinjenu štetu.
Tijekom istraživanja miševima su dali pivo bez hmelja, pivo s visokim postotokom hmelja i čisti alkohol. Potom su uradili nalaze jetre, krvi i utrobe nakon dva te nakon 12 sati od pijenja. Otkriveno je da miševi kojima su dali pivo sa hmeljom imaju manje masnoće u jetri te je bila manje upaljena od jetre miševa koji su pili drugi alkohol.
Miševi koji su pili pivo imali su manju razinu enzima inducirana sintaza dušikovog oksida (iNOS) koji je poznat kao glavni razlogglavobolje.
Bergheimin tim sada će istražiti dugoročni utjecaj hmelja na jetru.