Kokosovo ulje se već stoljećima koristi kao glavna namirnica za pripremanje hrane u mnogim zemljama i smatra se zdravijom opcijom od biljnih, rafiniranih ulja jer sadrži manje zasićenih masnih kiselina.
Međutim, Američko udruženje za bolesti srca (AHA) tvrdi da još uvijek nije dokazano da je kokosovo ulje zdravije te da sadrži visok postotak zasićenih masnih kiselina - čak 82 posto. To je, navodi Care2, puno više od postotka zasićenih masnih miselina u maslacu (63 posto) ili goveđem loju (50 posto).
Zasićene masne kiseline neprijatelj su naših krvnih žila i srca jer povećavaju razinu lošeg kolesterola u krvi, ali i rizik od srčanog i moždanog udara.
Iako je teško povjerovati da bi namirnica koju od davnina koriste stanovnici pacifičkih otoka mogla predstavljati prijetnju, svakako je važno ograničiti unos zasićenih masnoća. Kolesterol jest štetan, ali ga ipak trebamo za normalno funkcioniranje organizma.