Studija je obuhvatila 89.000 žena u dobi od 24. do 43. godine, te se došlo do zaključka da žene koji su jele najviše crvenog mesa u ranoj mladosti imale 22 posto veći rizik od razvoja raka. Umjesto crvenog mesa stručnjaci preporučuju konzumiranje namirnica poput mahunarki, peradi, orašastih plodova i ribe koje smanjiti rizik od ove strašne bolesti.
Međutim, neki stručnjaci ističu kako deseci drugih studija nisu uspjele uspostaviti nikakvu vezu između raka dojke i prehrane.
Za primjer su uzeli vegetarijance koji nemaju niži postotak obolijevanja od raka dojke od onih koji jedu meso.
Stručnjaci Harvarda svoje ruzaltate pravdaju time kako su ostala istraživanja provedena na uzorku žena srednje i starije dobi, a ne u ranoj mladosti. Važnost ispitivanja u mlađoj tobi leži i u tome što se ženske grudi tada još razvijaju, pa su osjetljivije na kancerogene tvari nego nakon prvog poroda.