Doručak bogat bjelančevinama, na primjer jaja i odrezak, pomoći će da ostanete vitki, a onima na dijeti pomoći će da prestanu jesti noću, kažu znanstvenici.
Stručnjaci sa sveučilišta u Missouriju otkrili su da proteinski doručak poboljšava kontrolu apetita i ublažava nezdravo noćno jedenje grickalica punih masti ili šećera. No prema istraživanju, šezdeset posto mladih Amerikanaca uporno preskače "najvažniji obrok u danu".
Heather Leidy, profesorica na odsjeku za prehranu i fiziologiju vježbanja, kaže da je dobar doručak ključ rješenja američkog problema pretilosti. U Americi je oko 25 milijuna ljudi predebelo ili čak pretilo.

Leidy je prva stručnjakinja koja je istražila utjecaj jedenja doručka na dnevni apetit i na večernje grickanje u mladih ljudi koji preskaču doručak.
U njezinoj studiji 20 debelih ili pretilih adolescentica u dobi od 18 do 20 godina podijeljeno je u tri skupine: jedna nije jela doručak, druga je jela doručak s mnogo bjelančevina, jaja i posne govedine, a treća je jela normalni bjelančevinski doručak od gotovih žitarica.
Svaki je doručak imao 350 kalorija i svi su imali podjednako vlakana, masnoća i šećera.

Visokoproteinski doručak imao je 35 grama bjelančevina i vodio je do povećanja osjećaja sitosti te reduciranja moždane aktivnosti koja nadzire želju za hranom. Također, smanjila se i večernja konzumacija masne i slatke hrane.
"Jedenje hrane bogate bjelančevinama povoljno utječe na želju za hranom u ostatku dana, kad je vjerojatnije da će ljudi posegnuti za masnim i slatkim grickalicama", kaže Leidy.
Od takve hrane osjećate se sitiji nego od hrane bogate ugljikohidratima ili masnoćama, kažu stručnjaci, a to smanjenje osjećaja gladi pridonosi smanjenju ukupnog unosa energije.