Smradom protiv lošeg kolesterola

Novo istraživanje kineskih znanstvenika pokazuje da crveni luk, dobro poznat Mediterancima i Indijcima, može spriječiti srčane bolesti.

7.10.2010.
12:07
VOYO logo

Nakon osam tjedana pokusa na hrčcima, koji su uz prehranu bogatu kolesterolom jeli crveni luk, razina lošeg kolesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL) u prosjeku se smanjila za 20 posto.

Istovremeno, luk nije smanjio razinu dobrog kolesterola koji nas štiti od srčanih bolesti.

Dr. Zhen Yu Chen, koji je vodio istraživanje na sveučilištu u Hong Kongu, rekao je: "Unatoč opsežnom istraživanju, malo je poznato koliko luk utječe na naše gene i proteine uključene u metabolizam kolesterola. Naša studija koncentrirala se na proučavanje interakcije enzima i luka, te utjecaj na kolesterol."

Vrlo je dobro jedete li ga sirovog, uz obroke ili u salati. To potvrđuje i činjenica da je u područjima gdje se crveni luk često jede manji broj srčanih bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200505090263006 arti-200912230080006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo