Smradom protiv lošeg kolesterola

Novo istraživanje kineskih znanstvenika pokazuje da crveni luk, dobro poznat Mediterancima i Indijcima, može spriječiti srčane bolesti.

7.10.2010.
12:07
VOYO logo

Nakon osam tjedana pokusa na hrčcima, koji su uz prehranu bogatu kolesterolom jeli crveni luk, razina lošeg kolesterola ili lipoproteina niske gustoće (LDL) u prosjeku se smanjila za 20 posto.

Istovremeno, luk nije smanjio razinu dobrog kolesterola koji nas štiti od srčanih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Zhen Yu Chen, koji je vodio istraživanje na sveučilištu u Hong Kongu, rekao je: "Unatoč opsežnom istraživanju, malo je poznato koliko luk utječe na naše gene i proteine uključene u metabolizam kolesterola. Naša studija koncentrirala se na proučavanje interakcije enzima i luka, te utjecaj na kolesterol."

Vrlo je dobro jedete li ga sirovog, uz obroke ili u salati. To potvrđuje i činjenica da je u područjima gdje se crveni luk često jede manji broj srčanih bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200505090263006 arti-200912230080006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo