Edamame (mahune od soje)
Grah soje sadrži tri puta više bjelančevina od tofua i sojinog mlijeka, tako da je bolje da pronađete neke zanimljive načine spremanja sojinog graha nego da konzumirate obrađene verzije soje.
Quinoa
Ova drevna južnoamerička žitarica sve je popularnija u posljednje vrijeme i bogata je proteinima. Quinoa se može koristiti u slanim jelima umjesto riže ili pomiješana sa suhim voćem i orašastim plodovima za zdrav doručak.
Ostale mahunarke
Iako je soja među mahunarkama najbogatija proteinima, bijeli grah crni grah, slanutak, leća i grašak nisu daleko iza nje. Suhi grah ima veći sadržaj proteina od konzerviranog stoga izbjegavajte prerađene namirnice.
Zeleno povrće
Zeleno povrće nije toliko bogato proteinima kao mahunarke, ali i zahvaljujući zelenom povrću možete dobiti proteine. U ovu skupinu spadaju špinat, kelj i ostalo lisnato povrće te brokula, prokulice, šparoge, artičoke...
Gljive
Gljive su bogate proteinima, a najbolje su shiitake gljive. Ova gljiva sadrži esencijalne aminokiseline u većem omjeru od mesa, mlijeka, jaja ili soje.
Kikiriki
Svi orašasti plodovi sadrže proteine. Kikiriki je jedan od najukusnijih orašastih plodova i ima najvišu razinu proteina. Kikiriki će odlično doći kao međuobrok.