Savršen obrok za dug i zdrav život

Koja vrsta prehrane čuva zdravlje? Proučavajući gene, norveški liječnici dobili su sljedeći odgovor: jedite trećinu proteina, trećinu masti i trećinu ugljikohidrata.

29.9.2011.
10:17
VOYO logo

Skupina norveških znanstvenika provela je istraživanje na ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom, koje su hranili različitim kombinacijama namirnica, a pritom je bilježeno kako to utječe na gensku ekspresiju. Pokazalo se da prehrana koja sadrži 65% ugljikohidrata uzrokuje pretjeranu aktivnost nekih gena, prvenstveno onih povezanih s raznim upalnim procesima, razvojem kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma, demencijom, šećernom bolesti tipa 2, odnosno glavnim bolestima današnjice povezanima s lošim načinom života.

Dokazan je i pozitivan učinak većeg broja manjih dnevnih obroka, zatim važnost konzumiranja doručka, ali i večere, te optimalnog omjera pojedinih visokovrijednih nutrijenata.

Odlučite li se na promjene u prehrani i načinu života budite uporni. Smanjite unos krumpira i zamijenite ga brokulom, uključite proteine i masti u svaki obrok, ispecite vlastiti hrskavi kruh od cjelovitih žitarica, izbacite bijelu rižu i tjesteninu, jedite ribu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama.

Najvažnija je raznolikost i umjerenost kako biste uravnotežili odgovor naših gena o kojem i ovisi hoćemo li biti zdravi ili bolesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Vezani članci:

arti-201107120303006 arti-201109140537006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw
NE PROPUSTI 21. VELJAČE!
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
UTJEČE NA KVALITETU ŽIVOTA /

Liječnici objasnili kako prepoznati poremećaj važne žlijezde: 'Nekad nema simptoma'