Istraživači sa Sveučilišta Purdue uočili su da laboratorijske životinje kojima su davali hranu zaslađenu umjetnim zaslađivačima dobivaju više na težini nego one koje su konzumirale šećer.
Razlog? Zamjene za šećer daju osjećaj slatkoće i nula kalorija, a to zbunjuje tijelo. Kad okusimo nešto slatko bez da dobijemo očekivane kalorije koje idu uz ovaj okus, zapravo smo gladniji. I zbog toga jedemo više i debljamo se.
Čak i prirodne zamjene za šećer koje sadrže fruktozu mogu zbuniti tijelo, ali samo ako pretjeramo s unosom.
'Vrlo velike doze fruktoze mogu imati negativno djelovanje na jetru, a prehrana bogata fruktozom povezana je s metaboličkim sindromom, pretilošću, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2', kaže dr. Robin Foroutan, nutricionistkinja na Dietitians in Integrative and Functional Medicine.
Najgore zamjene za šećer
1. Acesulfam
Odobren je 1988. i koristi se kao zaslađivač u sladoledima i voćnim sokovima, ali i u zubnim pastama i vodicama za usta. Na listi sastojaka navodi se kao acesulfame K, acesulfame potassium, Ace-K ili Sunett. Nutricionistkinja Lisa DeFazio navodi da acesulfame K sadrži kancerogeni metilen klorid. 'Dugotrajno konzumiranje može dovesti do glavobolja, depresije, mučnine, mentalne konfuzije, pa čak i raka', rekla je.
2. Saharin
Ranih 70-ih znanstvenici su otkrili da štakori koji su dobivali saharin imaju veću vjerojatnost dobiti rak nego glodavci koji ga nisu jeli. Drugi znanstvenici vjeruju da ovaj negativan utjecaj nije ograničen samo na životinje. 'Saharin može biti još jedan uteg u sveukupnom nakupljanju toksina u tijelu', rekao je dr. Foroutan. Kemikalije pronađene u umjetnim zaslađivačima poput ovog uzrokuju upale, neravnotežu hormona te kronične bolesti, poput dijabetesa, srčanih bolesti i raka, rekla je.
3. Aspartam
Pronaći ćete ga u mnogim proizvodima, žitaricama za doručak, gaziranim napicima i gumama za žvakanje. Mnoge studije ga povezuju da zdravstvenim problemima kod životinja i ljudi.
Studija objavljena u časopisu Neurology pokazala je da su neki ljudi skloni razvoju glavobolja upravo zbog aspartama, dok su ga studije na životinjama povezale i s rakom. Osim toga, vrlo mala skupina ljudi ne može razgraditi fenilalanin koji je važan sastojak aspartama, pa im njegova konzumacija može ugroziti život.
Najbolje zamjene za šećer
1. Med 2. Stevija 3. Nektar agave 4. Voće