Hrana kojoj je prošao rok trajanja po našem bi se zakonu morala uništiti (problem je što se kod nas i na ovom području zaobilaze zakonske odredbe, jer veletrgovine mogu promijeniti etikete i rok valjanosti po vlastitom nahođenju kako ne bi bacale hranu). Trgovci u europskim zemljama više se boje zakona, pa nešto prije isteka roka upotrebe takvu hranu prodaju po nešto nižim cijenama. I kod nas se polako uvodi ta praksa, iako se kupac mora pitati nije li roba kojoj je valjanost pri kraju možda već prošla jedan ciklus 'produženja' roka.
Osim toga, iako je hrana možda neškodljiva, duljim skladištenjem gubi hranjivu vrijednost. Idealna hrana je, ne zaboravite, ona koju ste ubrali u vrtu i odmah upotrijebili, a sve drugo donosi sa sobom manju hranjivu vrijednost, više konzervansa i mogućnost kvarenja. No, budući da većina ljudi danas živi u gradovima i osjeća posljedice recesije, sklona je kupovati hranu na sniženju. Koliko dugo se može upotrebljavati? Je li konzumacija neškodljiva i nakon navedenog roka?
Kečap
Kečap će zadržati kvalitetu držite li ga šest mjeseci u hladnjaku. Sigurno ga je konzumirati i nakon šest mjeseci, osim ako se ne pojavi čudan miris ili ako uočite plijesan. Najbolje je kupiti onaj u staklenoj ambalaži.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje može biti svježe 16 do 18 mjeseci, bilo da ga čuvate u smočnici ili hladnjaku. Svakako se treba držati na hladnom i tamnom mjestu. Živite li u toplijem podneblju, bolje je držati ga u hladnjaku.
Ako ima okus ili miris po vinu ili octu, očito je nastupila fermentacija i stvaranje octene kiseline, etil-acetata ili etanola. Ulje može i oksidirati, odnosno užegnuti se i imati okus po plijesni.
Jogurt i kiselo vrhnje
Jogurt se može konzumirati još sedam do 10 dana nakon isteka roka upotrebe. A čak jedan do dva mjeseca ako je u zamrzivaču. No, ako se pojavi plijesan, bacite ga. Ako ste ga zamrznuli, najbolje je da se otapa u hladnjaku. Kiselo vrhnje je nešto problematičnije, tako da ga nije mudro koristiti dugo nakon isteka roka valjanosti. A nije ga dobro ni zamrzavati.
Kiseli krastavci, masline i kapari
Kad ih otvorite, mogu cijelu godinu izdržati u hladnjaku. Pazite samo da ih ne vadite prstima jer se povećava mogućnost kvarenja.
Čokolada
Kvalitetna je još 12 mjeseci nakon proizvodnje. Kod nas se, nažalost, nude uglavnom strane čokolade koje se nisu uspjele prodati u inozemstvu, pa na našim policama osvanu 10, 11 mjeseci nakon proizvodnje. Radije kupujte one domaće, na kojima je rok trajanja još daleko od isteka.
Keksi, čokolada i bomboni kojima je rok trajanja istekao prije nekoliko dana nisu opasni za zdravlje jer proizvođači na pakiranje moraju staviti datum do kojega je najbolje upotrijebiti proizvod, što najčešće znači da se nakon nekoliko dana i dalje mogu upotrebljavati. Ipak, okus nije tako dobar.
Tjestenina
Tjestenina čiji je rok istekao prije mjesec ili dva neće biti štetna za ljudski organizam. Osim ako je bila loše uskladištena pa ima plijesni, ali je to rijetkost.
Jaja
Ovo je vrlo opasna namirnica i ne dolazi u obzir nikakvo prekoračenje roka valjanosti. Čuvajte ih maksimalno tri do pet tjedana u hladnjaku. Ne čuvajte ih u vratima hladnjaka jer to nije najhladnije mjesto. Smjestite ih na policu.
Mlijeko
Slično kao i jaja, ni mlijeko se ne treba konzumirati nakon isteka roka valjanosti.
Meso
'U RH nije zakonski propisan maksimalan rok trajanja za svježe meso. Rok određuje subjekt u poslovanju s hranom, a u skladu s dobrom proizvođačkom praksom. To znači da on garantira da u navedenom roku trajanja i uz uvjete čuvanja koje je naveo proizvod neće promijeniti svojstva i postati štetan za konzumaciju', poručuju iz Hrvatske agencije za hranu. Kupujte dakle samo kod provjerenih mesara.
Konzerve
Konzerve je najbolje uopće ne kupovati. Bez obzira na rok trajanja, konzerviranje je u pravilu štetno. Primjerice, dr. Fredrick vom Saal, endokrinolog sa Sveučilišta Missouri, koji je intenzivno proučavao bisfenol A ne jede konzervirane rajčice. Zašto? Unutarnje stijenke metalnih konzervi sadrže bisfenol A, koji se povezuje s nizom bolesti, poput onih vezanih uz reprodukciju, dijabetes te pretilost. Nažalost, kiselina (izražena kod rajčice) dovodi do toga da bisfenol A (BPA) curi u sadržaj konzerve. Povećana količina BPA štetno djeluje na proizvodnju sperme i uzrokuje oštećenje kromosoma u jajašcima životinja. 'U jednoj litri konzerviranih rajčica nalazi se 50 mcg BPA-a, a ta količina utjecat će na ljude, posebno mlade. Ja se ni ne približavam konzerviranim rajčicama', kaže dr. Saal. Postoji i staklena ambalaža, kupujte nju.