Rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 720 ljudi, prosječne starosti od 53 godine koji imaju visok krvni tlak, pokazali su da je onima koji su jeli dva sata prije spavanja tlak ostao visok, piše Daily Mail.
Stručnjaci smatraju da je razlog tome to što hrana dovodi do naleta hormona stresa u trenucima kada bi se tijelo trebalo početi opuštati.
Ljudi koji imaju visoki tlak više su izloženi srčanim bolestima, a ako im se tlak noću ne spusti (kako normalno funkcionira ljudski organizam), rizik se povećava. Oni koji pritom imaju naviku jesti zaista kasno, tri puta više su izloženi riziku, upozoravaju kardiolozi.
Predstavljajući rezultate ovog istraživanja na kongresu Europkog udruženja kardiologa u Rimu, dr. Ebru Özpelit je rekla da "kasni obroci podižu tlak koji bi se u snu trebao spustiti za 10 posto".
Nije važno samo što, nego i kako jedemo
Ona savjetuje da bi i oni koji nemaju problema s visokim krvnim tlakom trebali biti pažljivi jer, kako kaže, način na koji jedemo je isto tako važan kao i hrana koju jedemo.
"Doručak i ručak su važni, ali večerati ne bismo smjeli u vremenu nakon 19 sati", kaže.
Prethodna istraživanja su pokazala da rana večera smanjuje rizik od raka dojke, niskog šećera u krvi i pomaže u sagorijevanju kalorija.
Stručnjaci misle da je razlog tome to što je ljudski organizam navikao na više aktivnosti tijekom dana, a na spavanje tijkom noći, tako da mu je više energije i hrane potrebno dok ne padne mrak.