Rajčice mogu smanjiti rizik od raka prostate, objavili su britanski znanstvenici.
Muškarcima koji tjedno konzumiraju 10 porcija rajčica, u što su uključene i svježe rajčice i umak od rajčica, imaju 20 posto manji rizik da obole od te bolesti, utvrdili su stručnjaci s bristolskog sveučilišta, prenosi BBC.
Rak prostate je drugi najčešći rak muške populacije u svijetu. Liječnici općenito preporučuju da je prehrana bogata voćem i povrćem te s manje crvenog mesa i mesnih prerađevina, masnoća i soli korisna u borbi protiv te bolesti.
"Naša analiza pokazuje da su rajčice važne u prevenciji raka prostate", rekla je voditeljica istraživanja Vanessa Er. Dodala je kako bi muškarci, bez obzira na korisnost rajčica, trebali jesti i druge vrste voće i povrća, ostati aktivni i zadržati optimalnu tjelesnu težinu kako bi smanjili rizike od raka prostate.
Rajčice su bogat izvor likopena, antiokisdanta koji štiti DNK i stanice. Likopen im daje prepoznatljivu crvenu boju.