Kuhinja je srce doma i mjesto na kojem gubite ili pobjeđujete u borbi s viškom kilograma.
Potrebne promjene
Voće nadohvat ruke U kuhinji mora biti voća. Još bolje ako ga operete, izrežete i spremite u zdjelice tako da ga možete izvaditi iz hladnjaka i jesti kad poželite. Pobrinite se da to bude prva stvar koju vidite kad otvorite hladnjak.
Salata treba biti spremna Pripremite veću posudu salate. Jedete li salatu prije obroka, vjerojatno se nećete prejedati. No, ljudi navečer nemaju snage za pripremu salate. Pripremite je zato pije nego će vam zatrebati. U nedjelju navečer pripremite veliku zdjelu nezačinjene salate koju ćete jesti u ponedjeljak i utorak. U utorak je pripremite za dane koji slijede.
Nezdrave grickalice (slatkiši i gazirani zašećereni napici) se ne smiju nalaziti u kuhinji, a ako ih već kupite, onda ih prepakirajte Ako već morate nešto grickati, pripremite kokice na maslinovom ulju ili grickajte neslani kikiriki iz ljuske. Ako ih ipak kupite, prepakirajte ih u manje vrećice. Tako ćete u trenutku napasti imati manje pakiranje.
Smrznite povrće i voće Kad kupujete povrće i voće, kupite veće količine, višak smrznite i pripremite tijekom mjeseca. Imat ćete ih pri ruci za pripremu zdravih obroka. Dodajte ih u jogurte i juhe.
Kuhajte veće količine Ako nemate naviku kuhati svaki dan, kad kuhate, kuhajte dvostruke porcije. Tako ćete drugi dan imati gotov i zdrav obrok, te nećete morati naručivati gotovu, uglavnom nezdravu hranu.
Ne iznosite na stol previše hrane Ne stavljajte na stol cijeli obrok. Višak zamotajte ili spremite u posebne zdjele, te odnesite u drugu prostoriju dok se ne ohladi, a ako je već hladno odmah pospremite u hladnjak.
Kupite manje tanjure i veći pribor za jelo Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu iz manjih tanjura ili s većim priborom za jelo (ali samo ako su gladni) brže gube suvišne kilograme.
Vezani članci:
arti-201107190098006 arti-201107220742006