Ono smo što jedemo /

Prehrana koja može spriječiti širenje raka i ponovnu pojavu

Image
Foto: Thinkstock

Ako vam je dijagnosticiran rak, evo zašto je važno obratiti pažnju na ono što jedete

18.10.2018.
10:45
Thinkstock
VOYO logo

Istraživanja sugeriraju da prehrana ne samo da može spriječiti pojavu raka, već postoje i dokazi da ono što jedete može također pomoći u spriječavanju raka da se proširi ili ponovno pojavi. 

Image

Na neke možemo utjecati, na neke ne: najčešći uzroci raka dojke

Image

Na neke možemo utjecati, na neke ne: najčešći uzroci raka dojke

U istraživanju iz 2002. godine, istraživači su otkrili da se procjenjuje da se jedna trećina smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom može pripisati prehrani. No, s druge strane, "dobra prehrana može smanjiti učestalost raka dojke i rizik od progresije ili ponavljanja karcinoma dojke", napisala je Natalie Ledesma, u Women’s Health Matters, publikaciji Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja objavljena u Nutrition Reviews pokazala su da hrana koju jedete - i, što je najvažnije, ono što izbjegavate - može dramatično smanjiti rizik od povratka raka. U ovom pregledu studije o prehrani i recidivu raka, istraživači su otkrili da bi općenito zdrava prehrana mogla smanjiti rizik od raka za oko 25 posto; nakon visokog šećera, zapadnjački stil prehrane s visokim udjelom masnoća gotovo je udvostručio rizik od povratka. Alkohol nije pomogao: što više ljudi piju, veći je rizik od ponavljanja.

Natalie Ledesma, onkologistička dijetetičarica, identificirala je dvije glavne vrste prehrane kao optimalne: prehranu zasnovanu na namirnicama biljnog porijekla i mediteransku prehranu. Mnogi stručnjaci se slažu da neke od istih prehrambenih navika koje pomažu u sprečavanju raka mogu također pomoći u zaustavljanju progresije i sprečavanju ponovnog pojavljivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voće i povrće su od vitalne važnosti

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Možda znate da su karotenoidi spojevi koji daju mrkvi i drugoj narančastoj hrani njihovu boju. Oni su također moćni antioksidansi koji imaju snažna antikancerogena svojstva. Naći ćete ih u puno voća i povrća (slatki krumpir, dinja, marelice, bundeva), što bi moglo pomoći objasniti zašto se prehrana biljnih namirnica povezuje s nižim stopama raka. Istraživanje sugerira da povrće ima jači učinak od voća, pa se usredotočite na narančasto i žuto povrće za najbolje rezultate. 

Cjelovite žitarice mogu pomoći

Popularnost prehrane bogate proteinima i sa što manje ugljikohidrata je sve veća. Strah koji okružuje gluten nije pomogao. Cjelovite žitarice izvor su hranjivih tvari koje su važne u borbi protiv raka, uključujući vlakna. Vlakna mijenjaju učinak hormona poput estrogena - koji je povezan s nekim vrstama karcinoma. Vlakna se također mogu povezati s određenim kancerogenim spojevima i pomažu ih izbaciti iz tijela. Cjelovite žitarice poput poput zobi, smeđa riže i kvinoje odličan su izbor.

Grah čini dobro tijelu

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grah je još jedan dobar izvor prehrambenih vlakana i bogat je antioksidansima i bjelančevinama, što ga čini zdravoj alternativi mesu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu puno mesa imaju veći rizik od razvoja raka; zamjena mesa biljnim izvorima proteina kao što je grah može pomoći smanjiti rizik. 

Maslinovo ulje je zdrava masnoća

Prehrana s previše masnoća može potaknuti prisustvo hormona koji povećavaju rizik od raka, kao što je rak dojke. No, nedavna istraživanja pokazuju da zdravije vrste masti, osobito nezasićenih vrsta pronađenih u maslinovom ulju, mogu imati blagi zaštitni učinak protiv različitih vrsta raka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo