Ne postoji istraživanje koje se izravno bavi povezanošću raka dojke i šparoga. Zapravo su se istraživači bavili asparginom, aminokiselinom koja se nalazi u šparogama. Istraživanja pokazuju da je on neophodan za preživljavanja raka, a nalazi se u mnogim biljkama i namirnicama životinjskog podrijetla.
Što je asparagin?
Asparagin je neesencijalna aminokiselina koja je prvi put izolirana iz soka od šparoga. Neesencijalne aminokiseline poput asparagina mogu se sintetizirati u tijelu i ne moraju se konzumirati u prehrani. Provedeno je istraživanje koje je proučavalo utjecaj aspgarina na širenje stanica raka dojke, nije se radilo o šparogama. Slična studija iz 2014. radila je istraživanje u kojoj se povezuje razina asparagina i stanica raka dojke, a jedna nedavna studija istraživala je kako asparagin utječe na limfne stanice.
Aspagarin je povezan s drugom aminokiselinom, glutaminom. On je nužan za preživljavanje i rast stanica raka. Bez dovoljno glutamina stanice raka neće preživjeti. Prema istraživanju, asparagin je u stanju zaštititi stanice raka od umiranja zbog gubitka glutamina.
Asparagin potiče metaboličke procese koji omogućuju rast svih stanica, uključujući i stanice raka.
Na kraju su istraživači utvrdili da kod raka dojke i drugih vrsta karcinoma rezultati ukazuju na to da konzumiranje šparoga može biti korisno u borbi protiv raka. S obzirom da se ovi spojevi ne nalaze isključivo u šparogama, treba ih pronaći u drugom povrću.
Pročitajte još:
- Rak kože uzima maha: kako se zaštititi, kojim faktorom mazati i je li solarij opasan?
- Bežične slušalice mogu uzrokovati rak, upozoravaju znanstvenici
- Dijagnosticirali su joj neizlječivi rak dojke, a 10 godina kasnije motivira druge da ne odustanu od borbe
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!