Pijenje kipućeg čaja ili kave gotovo udvostručuje rizik od raka jednjaka, upozorava nova studija. Izrazito vruća voda oštećuje ovojnicu usta i grla, što može potaknuti stvaranje kancerogenih tvorbi, tvrde znanstvenici.
A sad looking Coffee Cup on a brown rustic table.
Ubitačni postoci
Istraživanje provedeno na više od 50.000 ljudi otkrilo je da oni koji piju svoj omiljeni napitak na temperaturi od 60 stupnjeva imaju 90 posto veće izglede za oboljenje. Te se vrijednosti penju za još 2,4 puta kod ljudi koji piju čaj ili kavu ugrijanu na 75 stupnjeva.
Istraživači kažu kako se njihova analiza učinka vrućega čaja slobodno može primijeniti i na druge napitke, poput kave ili tople čokolade. "Pijenje jako vrućeg čaja povećava rizik od raka jednjaka, stoga se savjetuje da pričekate da se malo ohladi prije nego srknete prvi gutljaj", izjavio je vodeći autor studije dr. Farhad Islami.
Group of happy friends toasting cup of coffee in cafe
Simptomi raka jednjaka
Rak jednjaka pogađa uglavnom ljude u 60-ima i 70-ima i muškarci su ranjiviji u tom pogledu od žena. Simptomi uključuju: otežano gutanje, uporne probavne smetnje ili žgaravicu, povraćanje nakon jela, gubitak teka i težine, bol u gornjem dijelu trbuha, prsima ili leđima.
Ovo je prva studija koja je potvrdila vezu između pijenja vrućih napitaka i raka jednjaka, premda je još 2016. Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala pijenje vrućih napitaka iznad 65 celzijevih stupnjeva "vjerojatno kancerogenim", prenosi Mirror.