S obzirom da stiže sezona dugih odmora i putovanja, provedeno je istraživanje o kvaliteti hrane koja se diljem svijeta jede na ulici.
Anketu je među dvije tisuće turista provela britanska tvrtka Slater and Gordon, a za Španjolsku je čak 30 posto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane.
Tako je istraživanje pokazalo da se ljudi baš ondje najviše i otruju. Nakon Španjolske slijede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland. Na sreću, Hrvatska se ne spominje iako je za naše ugostitelje važno znati da čak svaki četvrti anketirani kaže da destinaciju bira i zbog gastrospecijaliteta koje ona nudi.
Liječnici poručuju da se na putovanjima pažnja treba obratiti na čistoću restorana te da se izbjegavaju ulični specijaliteti koliko god sjajno izgledali.
Ljeti su najopasnije školjke i morski plodovi, ali i sladoledi i ostale slastice koji sadrža jaja. Usto, jaki začini često pokrivaju okus i miris pokvarenog mesa.