Novo istraživanje otkrilo je dvije najubojitije namirnice te je odmah izdano upozorenje za javnost.
Jedete ih često, a živi su otrov: Otkrivena veza sa srčanim i moždanim udarom!
Istraživači su otkrili da su prerađeno meso i superslatka pića povezani s povećanim rizikom od koronarne bolesti srca (CHD) ili kardiovaskularnih bolesti (KVB) u usporedbi s ostalima u istoj kategoriji, što ih čini najopasnijim ultraprerađenim namirnicama, piše The Sun.
No, znanstvenici su također otkrili da su neke ultraprerađene namirnice (UPF) poput jogurta i kruha povezane s manjim izgledima za KVB ili moždani udar.
Autor studije Kenny Mendoza, s Harvarda T.H. Chan School of Public Health u Bostonu, Massachusetts, rekao je: "Ova studija ukazuje na negativnu ulogu konzumacije ukupnog UPF-a kao dijela prehrambenog obrasca u riziku od KVB, KBS i moždanog udara".
"Konkretno, naša otkrića sugeriraju da se bezalkoholna pića i prerađeno meso trebaju izbjegavati, s obzirom na njihovu dosljednu nepovoljnu povezanost s KVB-om, KBS-om i moždanim udarom", dodao je stručnjak.
Tim je proučavao podatke prikupljene iz upitnika koje je ispunilo gotovo 207.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika. Pitali su sudionike o njihovom zdravlju i prehrani svake dvije do četiri godine.
Hrana je kategorizirana u četiri skupine: neprerađena/minimalno prerađena, prerađeni kulinarski sastojci, prerađena hrana i UPF.
UPF-ovi, koji su često bogati šećerom, masnoćama, kalorijama i soli, a siromašni vlaknima, zatim su dalje podijeljeni u deset skupina na temelju nutritivnog sastava.
Kruh i žitarice (podskupine: žitarice za doručak, tamni/cjeloviti kruh, kruh od rafiniranih žitarica).
Umaci, namazi i začini.
Pakirani slatki zalogaji i deserti.
Pakirane slane grickalice.
Pića zaslađena šećerom.
Prerađeno crveno meso, perad i riba.
Gotova/zagrijana miješana jela.
Deserti na bazi jogurta/mliječnih proizvoda.
Žestoka pića.
Umjetno zaslađena pića.
Sve u svemu, uzimanje UPF-a povezano je s većim rizikom od KVB i KBS. Ali zašećerena pića i prerađeno meso dva su proizvoda povezana s najvećim rizikom. To može uključivati mesne delikatese, slaninu ili kobasice, kao i gazirana pića.
Međutim, nije bilo isto za sve UPF-ove, budući da osam od deset skupina nije proizvelo značajno povećan rizik.
Istraživači su čak otkrili obrnute veze za KVB i CHD rizike za jogurt, deserte na bazi mliječnih proizvoda i slane grickalice.
Oni koji su jeli više ultra-prerađenog kruha i žitarica za doručak također su imali manje šanse da će doživjeti moždani udar.
Unos žitarica bio je povezan s nižim rizikom od KVB i KBS-a, dok je unos žestokih pića bio povezan s nižim rizikom od KBS-a.
To bi moglo biti zbog većeg sadržaja vlakana u nekim od ovih namirnica ili činjenice da su često obogaćene vitaminima, kažu znanstvenici.
Dodali su: "Tipični UPF-ovi (npr. pića zaslađena šećerom, prerađeno meso i brza hrana) bogati su energijom i dodani su šećeri, zasićene masti i natrij - utvrđeni čimbenici rizika za KVB.
"Naša otkrića sugeriraju da UPF skupine imaju različite doprinose kardiovaskularnom riziku", objavili su znanstvenici.
"Smanjenje udjela natrija, zasićenih masti, dodanih šećera i kozmetičkih aditiva koji nisu bitni za ljudsko zdravlje u kruhu od cjelovitog zrna, hladnim žitaricama i nekim slanim grickalicama može povećati inače hranjivu vrijednost ovih proizvoda", dodali su.
Prerađeno meso i superslatka pića dvije su najopasnije ultraprerađene namirnice, upozorila je nova studija.