Orasi, bademi, kikiriki, lješnjaci i drugi orašasti plodovi su odličan izvor vlakana i magnezija, neophodnih nutritivnih sastojaka dijabetičke prehrane.
Ovi plodovi obiluju omega-3 masnim kiselinama i drugim zdravim masti koje pomažu usporiti probavljanje ugljikohidrata, što dovodi do snižavanja šećera u krvi.
Kanadska studija navodi kako je konzumacija 56 grama oraha dnevno, kao zamjena za ugljikohidrate, učinkovita u kontroli razine glukoze u krvi i seruma lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2.
"Miješani, neslani, sirovi ili prženi orašasti plodovi su iznimno korisni za kontrolu glukoze i masnoće u krvi te se kao takvi mogu koristiti kao dio strategije za poboljšanje kontrole dijabetesa, bez dobivanja na težini", poručuje dr. David Jenkins sa Sveučilišta Toronto.
Vezani članci:
arti-201107010549006 arti-201108080228006 arti-201107290951006