Kada bakterije unesene hranom uđu u probavni sustav one se naseljavaju u crijevnoj stjenci, gdje naglim povećanjem brojnosti ili svojim toksinima i otrovima razaraju stanice. Ti otrovi se mogu apsorbirati u krv pa tako odlaze i u druge organe ometajući njihovu funkciju.
Kako znati da imate trovanje hranom
Trovanje hranom može biti i hranom prenosivim bolestima ili toksinima s hrane koje su bakterije stvorile prije unosa same hrane. U tom slučaju se simptomi javljaju znatno brže jer se bakterije ne moraju nužno razmnožavati u crijevima da bi se bolest razvila. U ovom slučaju možemo govoriti o trovanju hranom.
Kako se bakterije unose u organizam putem probavnog sustava, ovo su glavni simptomi trovanja hranom:
- mučnina
- povraćanje
- proljev
- trbušni grčevi
- probavne smetnje
- nadutost
Simptomi mogu biti jako teški te uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, ostaviti trajne posljedice u organizmu, pa čak i uzrokovati smrt.
Posebno opasne namirnice
Trovanje hranom mogu uzrokovati bakterije i / ili njihovi toksini, virusi, kemikalije kao što su insekticidi i herbicidi, metali - živa, olovo i kadmij i otrovne biljke.
Daleko najčešća su trovanja hranom bakterijama i to salmonelama (Salmonella enteritidis), a česti su i Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, E. coli, Clostridium botulinum i Campylobakter.
Kako se baterije i njihovi toksini mogu razvijati na hrani prije konzumacije, postoje jela koja su posebno rizična. Tako se zaraza salmonelom najčešće može dobiti iz hrane s jajima, posebice sirovima, mljevenog mesa u umacima, jela u kojima se dodaje majoneza, nedovoljno pečeni odresci. Osim toga bakterije se mogu prenijeti i prljavim rukama osobe koja ih izlučuje, pa je trovanje hranom moguće i preko osobe koja radi s hranom. Većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se umnažanjem uzročnika u jelima, posebice stajanjem hrane na toploj, sobnoj temperaturi.
Staphylococcus aureus bakterija je koja se najčešće nalazi na otvorenim ranicama kože ili u sluznici nosa. Ovo može biti problem kad se nalazi kod ljudi koji pripremaju hranu. Ako dođe do hrane, najveći je problem to što je otporna na temperaturu što znači da se ne može uništiti termičkom obradom i kuhanjem. Najćešće se događa pri konzumiranju sladoleda ili ohlađenog mesa.
Clostridium perfringens i Clostridium botulinum su anaerobne bakterije pa se razmnažaju bez prisutnosti zraka, a na namirnice dospijevaju iz nečistoće tla u obliku vrlo otpornih spora. Što bi značilo da je trovanje hranom ovim bakterijama moguće ako se hrana prije kuhanja ne opere, a radi se u velikim količinama. Često je ta hrana grah i grah salata. Ove spore mogu preživjeti kuhanje do 100°C pa se prilikom postupnog hlađenja bez prisutnosti zraka namnože i izazovu trovanje hranom. Osnovni je problem nedovoljno kuhanje i sporo hlađenje jela.
Nekim bakterijama pak za razmnožavanje pogoduje vrlo hladna temperatura hladnjaka. Listerije su jedne od njih, a one mogu prouzročiti ozbiljna oboljenja. Trovanja hranom ovim bakterijama događa se kod manjeg broja ljudi oslabljenog imuniteta, dok su trovanja jersinijama rijetka i zahvaćaju najčešće djecu. Jela u kojima se mogu očekivati i listerije i jersinije su mlijeko i meso, osobito pileće. Ispravna termička obrada na minimalno 78°C ih uništava.
Od virusa, trovanje hranom najčešće, ali vrlo rijetko, izazivaju Hepatitis A, Norwalk i Norwalk-slični virusi, Enterovirusi i drugi.
Reagirajte čim osjetite simptome
Prilikom trovanja hranom morate paziti na dovoljan unos i nadoknadu tekućine, pristupanje medicinskoj pomoći te prijavi hrane od koje ste se otrovali.
Kako bi nadoknadili tekućinu koju ste izgubili radi povraćanja i proljeva, pijte puno tekućine i nezaslađenog čaja. Ovo će biti dovoljno za potpuno ozdravljenje kod slabijih oblika trovanja hranom. U slučaju jakih tegoba ili kada se radi o osobi slabijeg imuniteta kao što su stariji ili djeca, obratite se medicinskoj pomoći kako bi dobili naputke o daljnjem postupanju.
Ako smatrate da ste se otrovali nekim kupljenim namirnicama ili hranom pripremljenom izvan vašeg doma, prijavite incident svom liječniku ili nadležnim tijelima. Osim svom liječniku, možete se obratiti lokalnom Zavodu za javno zdravstvo i sanitarnu inspekciju koji će u skladu sa svojim ovlastima istražiti objekt koji je u pitanju. Time ćete spriječiti daljnje zaraze hranom.
Prevencija u samo nekoliko koraka
S obzirom na to da se bakterije ne mogu vidjeti prostim okom, a niti osjetiti mirisom ili okusom, treba uložiti trud kako bi se osigurali od bakterija u hrani. Prije konzumiranja i pripremanja hrane je nužno da budete sigurni da je hrana zdravstveno ispravna kako bi spriječili pojavu bolesti. Od osobite je važnosti higijena prilikom pripreme i konzumiranja hrane te njeno pravilno čuvanje.
Četiri su važne stvari kojih se uvijek, uz higijenu hrane, treba držati u kuhinji i kada pripremate hranu:
- čišćenje
- kuhanje
- hlađenje
- kontaminacija hrane