Jeste li znali da nedostatak omege-3 u prehrani može izazvati iracionalno, pa čak i nasilno ponašanje? Pa ipak, suvremena medicina često prelazi preko ove činjenice (čast iznimkama). Mnogi znanstveni radovi, zapravo, ukazuju da su mnogi mentalni problemi povezani s nedostatkom važnih hranjivih tvari.
Može li samo promjena u prehrani eliminirati depresiju i nasilno ponašanje? Često je i to moguće.
Je li upala u mozgu pravi uzrok mentalnih bolesti?
Esencijalne masne kiseline su nutricionistički gledano temelj ljudskog zdravlja. Tu spadaju dvije velike obitelji masti – omega-3 i 6. Kao i većina minerala i vitamina, apsolutno su nužni za zdravlje, a naše ih tijelo ne može samostalno stvarati.
Moramo ih unositi putem hrane (što je uvijek bolje) ili putem dodataka prehrani.
Većina ljudi povezuje omega-3 s kardiovaskularnim zdravljem, no koristi od njihove konzumacije tu ne završavaju. Dvije glavne omege-3 su eikosapentaenoična kiselina (EPA) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA) – i obje su bitne za kontrolu upalnih procesa koji stoje iza mnogih kroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da EPA i DHA utječu pozitivno na zdravlje srca, mozak i kognitivne funkcije, pokretljivost zglobova, zdravlje očiju, trudnoću i laktaciju, zdravu kožu i kosu te jak imunološki sustav.
Studije koje ukazuju na snagu omege-3 na mentalnu ravnotežu
Alarmantna studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Psychiatry pokazala je da su američki vojnici s najnižim razinama omega-3 DHA imali 62% povećan rizik od samoubojstva nego kolege s višim razinama omege-3. Osim toga, američka vojska je zato pokrenula istraživanje s budžetom od 50 milijuna dolara u koje je uključila 120 tisuća slučajeva. Primarni cilj je utvrđivanje promjenjivih rizičnih i zaštitnih čimbenika koji se odnose na mentalno zdravlje i samoubojstvo.
Niže razine omege-3 vrlo su vjerojatno posljedica kombinacije nekoliko čimbenika, uključujući prekomjerni unos omege-6 te slabe konzumacije ribe. Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) nedavno je objavio da povećan unos omege-6, najčešće putem rafiniranih biljnih ulja, vjerojatno utječe na pad omege-3 EPA i DHA statusa u ljudskom tkivu tijekom 20. stoljeća. Procjenjuje se primjerice da je po stanovniku potrošnja sojinog ulja porasla 1.000 puta tijekom 20. stoljeća. Kao posljedica toga, unos omege-6 povećan je tri puta.
Studija koju su vodio dr. Brian Hallahan i njegove kolege iz Kanade pokazala je da dodatak omege-3 zaista ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje. Randomizirani placebo kontrolirani pokus s 2.000 mg EPA i DHA na dan rezultirao je s 45% smanjenjem suicidalnog razmišljanja i 30% smanjenjem depresije kod bolesnika s recidivom samoozljeđivanja.